IPI pozvao Izrael na provođenje vjerodostojne istrage o ubistvu novinara

Izrael ima vrlo loše rezultate u istraživanju ubistava novinara. Najflagrantniji primjer je ubistvo dopisnice Al Jazeere i IPI World Press Freedom Shireen Abu Akleh u maju 2022. godine

IPI pozvao Izrael na provođenje vjerodostojne istrage o ubistvu novinara
Foto: Ilustracija

Međunarodni institut za štampu (IPI) osudio je ubistvo Reutersovog fotoreportera Issama Abdallaha u južnom Libanonu u izraelskoj raketnoj vatri i pozvao Izrael da provede brzu, temeljitu i transparentnu istragu incidenta.

Abdallah, 37, ubijen je u petak u blizini sela na izraelsko-libanonskoj granici gdje su izraelski militanti i Hezbollah razmjenjivali vatru. Svjedoci su rekli da je Abdallah ubijen projektilima koji su došli iz pravca Izraela, a libanonska vojska je rekla da je izvršila tehničku procjenu koja potvrđuje ovu tvrdnju.

Reuters je tokom vikenda rekao da “nije utvrđeno da je projektile ispalio Izrael ili da je Izrael namjerno gađao novinare”, ali je vrh novinske agencije pozvao izraelsku vojsku da provede istragu.

U istom incidentu ranjena su još dva novinara Reutersa, Maher Nazeh i Thaer Al-Sudani. AFP je izvijestio da su jedan od njegovih fotografa Christina Assi i video novinar Dylan Collins također zadobili povrede, kao i voditelj kampa Al Jazeere Elie Brakhia i reporterka Carmen Joukhadar.

Dopisnik Al Jazeere koji radi na tom području rekao je da je napad došao iz Izraela, a Al Jazeera Media Network je rekla da Izrael želi “ušutkati medije ciljajući novinare”.

Izrael ima vrlo loše rezultate u istraživanju ubistava novinara od strane svoje vojske. Najflagrantniji primjer je ubistvo dopisnice Al Jazeere i IPI World Press Freedom heroine Shireen Abu Akleh u maju 2022. godine.

Nju su izraelski vojnici upucali u glavu u gradu Jeninu na Zapadnoj obali iako je nosila novinarski prsluk. Izrael je odbio pokrenuti smislenu istragu o ubistvu Abu Akleh i nije izveo odgovorne pred lice pravde.

– IPI je užasnut ubistvom Issama Abdallaha i izražavamo najdublje saučešće njegovim prijateljima i porodici kao i ostatku Reutersovog tima. Njegovo ubistvo tragičan je podsjetnik na opasnosti s kojima se novinari svakodnevno suočavaju radeći na prenošenju vijesti u svijet – kazao je izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević.

S obzirom na lošu historiju Izraela u provođenju istraga u sličnim slučajevima, pozvao je međunarodne partnere Izraela da izvrše pravi pritisak na izraelske vlasti radi učinkovite istrage koja će rezultirati pozivanjem na odgovornost.

– Izrael, i sve strane u sukobu, moraju garantirati sigurnost novinara koji pokrivaju događaje u regiji. Međunarodno pravo jasno kaže da se novinari u situacijama rata i oružanog sukoba smatraju civilima. Novinari nikada nisu legitimne mete i svako namjerno ciljanje predstavljalo bi ratni zločin – naveo je.

IPI radi na dokumentiranju svih napada na novinare tokom rata između Izraela i Hamasa i nastavit će snažno zagovarati odgovornost za takve napade, naveli su u saopćenju.

Najmanje osam novinara ubijeno je od 6. oktobra u kontekstu rata između Izraela i Hamasa, gotovo svi u izraelskim zračnim napadima na Gazu, prema IPI-jevom praćenju.

Novinarski veteran, Abdallah je ranije izvještavao s prvih linija ruske invazije na Ukrajinu, kao i o ratu protiv grupe Islamska država, navodi se u osmrtnici Reutersa. Bio je nominiran za Reutersovog video novinara godine za svoje izvještavanje o eksploziji u bejrutskoj luci.

Abdallah je počeo raditi za Reuters prije 16 godina. Producent koji ga je tada angažirao, Lutfi Abu Aun, rekao je nakon njegove pogibije da je njegova strast bila zarazna kao i njegov profesionalizam, a njegova ljudskost „blještavo svjetlo na najtamnijim mjestima”.

Izvor: IPI

About The Author