Analitički centar EP: Sve jače prijetnje slobodi medija širom svijeta

Prijetnje se pripisuju usponu populitičkih i autoritarnih vlada

Analitički centar EP: Sve jače prijetnje slobodi medija širom svijeta
Foto: Freedom house

Pozivajući se na izvještaj Freedom Housea o slobodi medija za 2019. godinu i Svjetski indeks slobode medija iz 2020. godine Reportera bez granica, koji ukazuju na sve veću prijetnju po slobodu medija u nedemokratskim i demokratskim zemljama, u analizi Evropskog parlamenta navodi se da se te prijetnje pripisuju usponu populističkih i autoritarnih vlade.

Kritizirani su i svjetski lideri, među kojima i „lideri velikih demokratija“, koji slobodne medije sve više posmatraju kao protivnika, a ne kao osnovni akspekt slobodnog društva.

Domino efekti takvih akcija mogu biti ozbiljni, posebno imajući u vidu važnu ulogu koju slobodni mediji igraju u podržavanju demokratije i demokratskih sloboda, navedeno je u izvještaju, uz napomenu da su sloboda medija i pluralizam dio prava i principa utvrđenih u Evropskoj povelji o osnovnim pravima i u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

U izvještaju Analitičkog centra, koji služi da članovima Evropskog parlamenta osigura informacije o aktuelnim dešavanjima, kako bi o tome mogli raspravljati na parlamentarnim zasjedanjima, dodaje se da i pandemija koronavirusa predstavlja značajnu prijetnju slobodi medija.

– Zagovornici slobode medija upozoravali su da bi vlade širom svijeta mogle iskoristi koronavirus kao izgovor za provođenje novih, drakonskih ograničenja slobodnog izražavanja, kao i da povećaju cenzuru medija – navodi se u dokumentu.

Također, rečeno je, politički lideri koristili su tu krizu kao opravdanje za dodatna ograničavanja slobode medija.

Sloboda medija bila je jedna od tema i sjednice Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

Poslanike je posebno zanimala uredba Vlade Srbije o ograničenju protoka informacija, koja je ubrzo povučena, kao i slučaj novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, koja je privođena i oduzeta su joj sredstva za rad, nakon što je objavila kritički tekst o stanju u novosadskom Kliničkom centru.

Puna sloboda medija jedan je od ključnih uvjeta za punu demokratizaciju društva, kako je navedeno i u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj u srijedu na virtualnom samitu lidera država Evropske unije i zapadnog Balkana.

U njoj je posebno istaknuta potreba za jačanjem saradnje na suzbijanju dezinformacija i drugih hibridnih aktivnosti, posebno aktivnosti aktera iz trećih zemalja koji žele da ugroze evropsku perspektivu regiona, navedeno je u deklaraciji.

Izvor: N1

About The Author