OTVORENO PISMO PROTIV SUĐENJA FILMAŠIMA U TURSKOJ

Nakon novinara i medijskih uposlenika, turske vlasti počele su se obračunavati i s autorima dokumentarnih filmova. Organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, zajedno s organizacijama u čijem su fokusu djelovanja kultura i filmska umjetnost, oglasile su se otvorenim pismom u kojem pozivaju na odbacivanje optužnica protiv turskih autora dokumentarnih filmova. Organizacije među kojima i […]

OTVORENO PISMO PROTIV SUĐENJA FILMAŠIMA U TURSKOJ

Organizacije među kojima i Komitet za zaštitu novinara, Međunarodni institut za štampu i Međunarodna mreža za prava karikaturista, uputile su javno pismo turskim ministarstvima za kulturu i turizam, i ministarstvu pravde, kako bi iskazale svoje neslaganje zbog krivičnog gonjenja filmaša Cayana Demirela i Ertugrula Mavioglua.

„Nadolazeći sudski proces protiv Demirela i Mavioglua dolazi u vrijeme kada su umjetnici, akademici i novinari u Turskoj izloženi optužnicama u alarmantnom broju zbog nenasilnog ispoljavanja njihovog prava na slobodan govor“, navodi se u pismu.

Demirel i Mavioglu suočavaju se s optužnicama za širenje terorističke propagande zbog svog dokumentarca „Bakur“. U slučaju osuđujuće sudske odluke, autori filmova mogli bi dobiti kaznu do pet godina zatvora.

„Ukoliko budu proglašeni krivim, ovo će biti prvi put da autori filmova u Turskoj budu osuđeni na zatvorske kazne zbog filma, što je opasan presedan po status slobode medija“.

Film Bakur prikazan je na brojnim međunarodnim festivalima, a 2017. godine njegovi autori optuženi su za širenje terorističke propagande i davanje „legitimiteta metodama koje teroristička organizacija PKK/KCK koristi za provođenje sile, nasilja i prijetnji“.

Film je snimljen 2013. godine i prikazuje svakodnevni život članova Kurdistanske radničke stranke u tri kampa u jugoistočnoj Turskoj.

media.ba

About The Author