Na Berlinaleu prikazan dokumentarac o paralelnim stvarnostima u Izraelu i na Zapadnoj obali

Dva redatelja snimala su film pet godina, a njime naglašavaju paralelne stvarnosti u kojima žive

Na Berlinaleu prikazan dokumentarac o paralelnim stvarnostima u Izraelu i na Zapadnoj obali
Ilustracija

 

Palestinskom redatelju Baselu Adri trebalo je 30 sati da stigne do Berlina sa Zapadne obale na premijeru dokumentarca “No Other Land” prikazanom na filmskom festivalu. Njegovom izraelskom koredatelju Yuvalu Abrahamu trebalo je samo četiri sata do Berlina. Njih dvojica žive na pola sata udaljenosti jedan od drugog.

Film koji su proveli pet godina snimajući zajedno dokumentira borbu Basela da sačuva svoje selo Masafer dok izraelske snage – službeno kreću u izgradnju vojnog poligona – i doseljenici neprestano napadaju Zapadnu obalu koju je okupirao Izrael.

Film naglašava paralelne stvarnosti u kojima žive dva prijatelja – Yuval sa svojom žutom izraelskom tablicom koja mu omogućava da putuje bilo gdje i Basel koji je ograničen na teritorij koji za Palestince postaje sve manji.

– Moram zatražiti vizu i onda moram putovati sa Zapadne obale u Jordan i prelaziti kontrolne tačke i granice, a zatim u Jordan i onda letjeti dalje – rekao je Basel.

– Živimo udaljeni svega 30 minuta pod istom izraelskom kontrolom, ali Baselu je trebalo 30 sati da stignem ovamo, a meni je do aerodroma potrebno 20 minuta – dodao je Yuval.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu na Bliskom istoku 1967. godine i tamo je stalno širio židovska naselja. Palestinci zamišljaju Zapadnu obalu kao dio nezavisne države.

Na filmu su radili još i palestinski fotograf Hamdan Ballal i izraelska snimateljica Rachel Szor, a takva ekipa pokazuje nadrealni uticaj podjela njihovih života.

Iako su veliki prijatelji, Yuval ne može sakriti stid koji osjeća zbog slobode koju uživa, dok Basel ne može uvijek poštedjeti svog prijatelja od ljutnje koju osjeća.

Situacija na Zapadnoj obali stalno se pogoršala u posljednje dvije godine. U decembru su Ujedinjeni narodi potvrdili da je oko 300 Palestinaca ubijeno otkako je rat u Gazi izbio nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra. Upozorava se da se stanje ljudskih prava tamo brzo pogoršava.

Rečeno je da su sigurnosne snage uzrokovale mnoge smrti, iako su grupe za ljudska prava za napade okrivile i naoružane izraelske doseljenike. Izrael je odbacio takve tvrdnje nazivajući ih smiješnima.

Festival Berlinale odabrao je film nedugo nakon što je počeo rat između Izraela i Hamasa za selekciju.

Yuval, čija je baka rođena u koncentracijskom logoru u Libiji kojim su upravljali njemačko-talijanski fašistički saveznici, uputio je poruku Njemačkoj koja pruža snažnu podršku Izraelu.

– Znam da Nijemci osjećaju krivnju za holokaust i mislim da bi se trebali osjećati krivima. No…nemoj svoju krivnju sada koristiti kao oružje da naudiš Baselovoj porodici ili da podržiš razorni rat u Gazi – kazao je.

Izvor: Reuters

About The Author