Međunarodni dan palestinskih novinara obilježava se 26. februara

Sindikati i novinarske organizacije pozvane da organiziraju aktivnosti na taj dan i podsjete građane na masakr nad novinarima u Gazi

Međunarodni dan palestinskih novinara obilježava se 26. februara

Kako se rat u Gazi približava svom petom mjesecu, Međunarodna federacija novinara (IFJ) i mnoge podružnice širom svijeta mobiliziraju podršku kroz javne akcije novinara i medijskih djelatnika u Palestini, posebno svojim članovima Sindikata palestinskih novinara (PJS).

U četiri mjeseca ubijeno je stotinu novinara, što je jednako broju od sedam novinara sedmično. Ovaj masakr je strašna i neopravdana tragedija.

Potrebe kolega koji rade u Gazi postale su kritične. Usred zime njima nedostaje svega, a posebno najnužnijeg: odjeće, deka, šatora, hrane, vode… Oskudica ovih osnovnih životnih namirnica na ovom malom području od 40 km dugom i pet km širokom, koji je u blokadi, rezultira skokom cijena. Osnovna dobra, tamo gdje su dostupna, više su nedostižna.

IFJ je izrazio zabrinutost zbog loše međunarodne pokrivenosti sukoba, koja je rezultat isključenja svjetskih medija iz enklave koje provodi Izrael. Širom svijeta zaslužujemo znati šta se događa u Gazi. Ovo namjerno uskraćivanje prava na izvještavanje predstavlja zloupotrebu slobode medija.

U dogovoru s PJS-om, pozvali su sve organizacije da mobiliziraju članove svog sindikata, novinare u redakcijama, ali i nacionalne organizacije radnika u ponedjeljak 26. februara na Međunarodni dan palestinskih novinara.

Predložili su da se tog dana organiziraju skupovi, govori, teme na društvenim mrežama, sve što je moguće kako bi se građane podsjetilo da sloboda informiranja ima svoju cijenu, u Gazi više nego bilo gdje na svijetu.

– Nikada ne zaboravimo da već četiri mjeseca svijet izvještavaju novinari iz Gaze jer je tih nekoliko kvadratnih kilometara potpuno zatvoreno. Pridružite nam se minutom šutnje u podne 26. februara u spomen na novinare ubijene od 7. oktobra – naglasili su.

Izvor: IFJ

About The Author