Novinarka Ola Al Zaanoun evakuirana iz Gaze

RSF je ponovio da je neprihvatljivo da se ne provodi zaštita novinara kako to zahtijeva međunarodno pravo

Novinarka Ola Al Zaanoun evakuirana iz Gaze

Ola Al Zaanoun, dopisnica Reportera bez granica (RSF) iz Pojasa Gaze, napustila je palestinsku enklavu koju Izrael bombardira od 7. oktobra. RSF je odao počast hrabrosti novinarke koja je četiri mjeseca pratila rat i pozvali su na zaštitu svih novinara koji su još u Gazi.

Dobivanje autorizacije da Ola Al Zaanoun može napustiti Pojas Gaze trajalo je sedmicama zakulisnog lobiranja najutjecajnijih diplomata od strane RSF-a i francuske novinske agencije Agence France-Presse (AFP).

– Zahvaljujem udruženim naporima svih onih koji su pomogli da se ovo ostvari, uključujući organizaciju za koju radim, Reportere bez granica – kazala je Zaanoun po slijetanju u glavni grad Katara, Dohu.

Zaanoun je otišla iz Rafaha, grada na jugu Pojasa Gaze u kojem je boravila nakon što je početkom rata bila prisiljena napustiti svoj dom u Gazi. Zajedno s četvero svoje djece i nekoliko članova porodice egipatskim vojnim avionom prevezena je u Katar.

Kao dopisnica RSF-a iz Gaze od 2018. godine, Zaanaoun je izvještavala o nekoliko ratova iz Pojasa Gaze, ali je rekla za RSF: “Nikad nisam mislila da ću tokom karijere morati izvještavati o smrti desetaka kolega”.

Najmanje 100 novinara dosad je ubijeno u izraelskim bombardiranjima u Gazi, uključujući najmanje 21 za vrijeme obavljanja svog posla. Svaki dan od 7. oktobra, Zaanoun je izvještavala RSF o najnovijim događajima u ovoj strašnoj tragediji kako su se događali.

– Tokom protekla četiri mjeseca Al Zaanoun je nastavila rad na terenu s ogromnom hrabrošću. Mnoge od žrtava bili su njezini prijatelji i kolege. Unatoč neprestanim izraelskim napadima, nedostatku osnovnih resursa, gašenju interneta i valovima dezinformacija, ona je neumorno nastavila raditi, vođena dubokom predanošću svojoj misiji da svijetu kaže što se događa u palestinskoj enklavi – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

RSF je ponovio da je neprihvatljivo da se ne provodi zaštita novinara kako to zahtijeva međunarodno pravo, te su ponovno uputili apel Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da hitno provede svoju Rezoluciju 2222 (2015) o zaštiti novinara.

Manje od 24 sata nakon dolaska u Dohu, Al Zaanoun je već razmišljala o budućnosti. “Ne želim ništa drugo nego vratiti se u Gazu nakon završetka rata. Da se vratim svojoj kući i svojoj voljenoj Gazi, svojoj prvoj ljubavi“, kazala je.

Izvor: RSF

About The Author