Uoči Dana X upućeni pozivi za oslobađanje Juliana Assangea

Ako se žalba ne uvaži jedini preostali pravni izlaz bio bi mu Evropski sud za ljudska prava

Uoči Dana X upućeni pozivi za oslobađanje Juliana Assangea

Budući da je Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva spreman razmotriti konačnu žalbu Juliana Assangea na nalog za njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, sudbina izdavača WikiLeaksa visi o koncu, jer ovo ročište označava početak kraja postupka izručenja.

Reporteri bez granica (RSF) bit će prisutni na sudu kako bi pratili “Dan X”, a ponovili su hitan poziv američkoj vladi da odustane od slučaja protiv Assangea i omogući njegovo puštanje iz zatvora bez daljnjeg odgađanja.

Od 20. do 21. februara vijeće sastavljeno od dvojice sudaca Visokog suda sazvat će posljednju fazu britanskog postupka u slučaju izručenja Assangea, razmatrajući njegov posljednji zahtjev za ulaganjem žalbe na nalog za izručenje koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova u junu 2022. godine.

Pristaše #FreeAssangea ovaj dan nazvale su “Dan X” jer ročište označava početak kraja slučaja izručenja, budući da se na sve razloge koje ovi suci odbiju ne može dalje žaliti u Ujedinjenom Kraljevstvu – što dovodi Assangea opasno blizu izručenja.

Saslušanje je izazvalo veliku buku, a međunarodna pažnja za Assangeov slučaj raste, zajedno s raširenim pozivima na njegovo oslobađanje, od zajednica za slobodu izražavanja i ljudskih prava, do novinara i medijskih organizacija, do kreatora politike širom svijeta, uključujući Assangeovu rodnu zemlju Australiju.

Posebna izvjestiteljica UN-a za mučenje Alice Jill Edwards, posljednja je koja je dodala svoj glas pozivu UK-u da zaustavi Assangeovo neposredno izručenje, navodeći ozbiljne rizike za Assangeovo mentalno zdravlje i rizik od samoubistva.

RSF je ponovio upozorenje da bi krivični progon Assangea imao alarmantne implikacije na budućnost novinarstva i predstavljao bi udarac bez presedana slobodi medija.

– Sve su oči uprte u Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva tokom ovog sudbonosnog ročišta, ali ostaje za vidjeti hoće li britansko pravosuđe moći isporučiti neki oblik pravde sprječavajući Assangeovo izručenje u ovoj kasnoj fazi – kazala je Rebecca Vincent iz RSF-a.

Dodaje da onda preostaje moć američke vlade da okonča ovu pravosudnu tragediju odbacivanjem svog 13 godina starog slučaja protiv Assangea i prestankom tog beskrajnog progona jer se niko ne bi smio suočiti s takvim tretmanom zbog objave informacija u javnom interesu.

Iako se ne može u potpunosti predvidjeti kako će sud postupiti, malo je vjerovatno da će sud odmah donijeti odluku – to će vjerovatno uslijediti nekoliko sedmica kasnije. Ako sud prihvati neke ili sve Assangeove razloge za žalbu, moglo bi se održati daljnje saslušanje.

No, ako se svi razlozi odbace, Assangeovo izručenje moglo bi biti neizbježno. Jedini preostali pravni izlaz bio bi mu Evropski sud za ljudska prava.

UK i SAD rangirani su na 26. odnosno 45. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu.

Izvor: RSF

About The Author