Pokrenuta istraga protiv TikToka zbog neadekvatne zaštite maloljetnika

Ako se pokaže da je TikTok prekršio ta pravila, prijeti mu kazna do šest posto godišnjih prihoda

Pokrenuta istraga protiv TikToka zbog neadekvatne zaštite maloljetnika

Evropska komisija u ponedjeljak je pokrenula istragu protiv TikToka zbog navodnog kršenja pravila Evropske unije o zaštiti djece i transparentnosti oglašavanja na toj društvenoj mreži.

Komisija istražuje stvaraju li TikTokovi algoritmi ovisnost ili takozvani efekt zečje rupe, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za neku temu.

Komisija istražuje i postavke privatnosti za maloljetnike, kao i zadovoljava li ta kineska platforma obavezu repozitorija prikazanih reklama.

Istraga se odnosi na potencijalna kršenja Akta o digitalnim uslugama (DSA), relativno novog seta zakona koji regulira online platforme. DSA zahtijeva da one upravljaju raznim rizicima poput zaštite mentalnog blagostanja i prava djece.

Zakonima se također zabranjuje korištenje podataka maloljetnika da bi im se prikazivale ciljane reklame, ako se pokaže da je TikTok prekršio ta pravila, prijeti mu kazna do šest posto godišnjih prihoda, piše agencija dpa.

Ovo je druga istraga prema novom Aktu o digitalnim uslugama nakon što se platforma X Elona Muska našla na meti Evropske unije u decembru prošle godine.

Izvor: HRT

About The Author