Još jedan meksički novinar ubijen iz vatrenog oružja

Novine Expreso za koje je radio pokrivaju sve vrste vijesti u gradu, uključujući sigurnosna pitanja

Još jedan meksički novinar ubijen iz vatrenog oružja
Foto: CNN / Ilustracija

Novinar Antonio de la Cruz ubijen je iz vatrenog oružja u srijedu na sjeveroistoku Meksika dok je izlazio iz kuće sa svojom 23-godišnjom kćeri, koja je teško povrijeđena, potvrdili su državni tužitelji i novine za koje je radio.

Antonio de la Cruz, 47, bio je izvjestitelj lokalnog lista Expreso gotovo tri desetljeća. Njegovom smrću broj ubijenih novinara ove godine u zemlji iznosi 12, što je najsmrtonosnija godina za meksičke medije.

De la Cruz je upucan pred vratima svoje kuće u Ciudad Victoria, glavnom gradu države Tamaulipas na američkoj granici. Regija je opterećena nasiljem povezanim s organiziranim kriminalom.

Expreso pokriva sve vrste vijesti u gradu, uključujući i sigurnosna pitanja. De la Cruz je izviještavao o društvenim temama poput nestašice vode.

Također je pratio političku stranku Movimiento Ciudadano i njenog lokalnog zamjenika Gustava Cardenasa Gutiérreza, koji je osudio ubistvo.

De la Cruz je bio “vrlo svjestan stvarnosti Tamaulipasa i bio je vrlo hrabar”, rekao je Miguel Domínguez, direktor novina u intervjuu za Milenio Televisión.

– Nikad nije izražavao zabrinutost – dodao je Domínguez.

Expreso je bio meta tokom godina. U 2012. godini, jednoj od najgorih godina nasilja narkokartela, ispred zgrade novina eksplodirala je automobilska bomba. Godine 2018. kod prostorija redakcije ostavljena je hladnjača s ljudskom glavom, uz upozorenje da prestanu izvještavati o nasilju u gradu.

Guverner Tamaulipasa Francisco García Cabeza de Vaca obećao je istragu ubistva u srijedu kako “ovaj kukavički zločin ne bi ostao nekažnjen”.

Državno tužilaštvo saopćilo je da je obaviještena specijalizirana jedinica za istraživanje krivičnih djela protiv slobode izražavanja, dok je Federalno tužilaštvo saopćilo da otvara istragu.

Izvor: AP

About The Author