Na Svjetski dan intelektualnog vlasništva pozvano na pojačani nadzor internetskih divova

Vlasnici korporacija poput Facebooka, Googlea, Applea i Amazona stvorili su bogatstvo distribucijom djela zakonima zaštićenih autorskih prava

Na Svjetski dan intelektualnog vlasništva pozvano na pojačani nadzor internetskih divova

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva, koji se obilježava 26. aprila, donosi prekretnicu u odnosima između populacije i internetskih divova koji kontroliraju sve veći udio informacija o kojima ovisimo kako bismo donosili vitalne odluke u svom životu.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) koja predstavlja više od 600.000 novinara iz 150 zemalja svijeta, te Evropska federacija novinara (EFJ) koja predstavlja više od 320.000 novinara iz 45 zemalja, pozdravile su pojačani nadzor nad internetskim gigantima pozivajući ih da ispune svoju odgovornost.

Vlasnici korporacija poput Facebooka, Googlea, Applea i Amazona stvorili su bogatstvo distribucijom djela zakonima zaštićenih autorskih prava i prodajom oglašavanja. Facebook i Google imaju monopol u oglašavanju, stvarajući pustoš na finansijskim temeljima nezavisnog izvještavanja.

IFJ i EFJ već su dugo isticali da društva bez takvog izvještavanja ne mogu biti niti demokratska niti mogu podržati svoje stanovništvo.

– Žao nam je što su nam bila potrebna nedavna iskustva poput manipulacije izborima i referendumima i širenja dezinformacija o pandemiji Covida-19 kako bi se skrenula pažnja na tu istinu i na potrebu za profesionalnim izvještavanjem koje pružaju naši članovi – stava su.

Predugo su ti internetski divovi mogli graditi carstva po principu “ne pitajte za dopuštenje, tražite oprost” koji podržava Peter Thiel, suosnivač PayPala i donator bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Svjesno su profitirali od zloupotrebe autorskih prava umjetnika, autora pjesama i novinara. Kad god nekoga privuče neko od njihovih web stranica, oni profitiraju od oglasa.

Suočene sa zahtjevima zakonodavaca, ove korporacije pokušale su odvratiti pažnju od problema nudeći da plaćaju za novine i emitere po svom izboru. Notorno je da su u Australiji prijetili ukinuti pristup njihovim platformama.

Ipak, zakon koji regulira njihovo plaćanje izdavačima vijesti je usvojen. No taj zakon ima fatalnu manu u tome što na volju ostavlja plaćanje novinarima ovisno o dobrobiti australskih vlasnika novina. Novinari su ti koji trebaju biti podržani u službi koju pružaju društvu.

Direktiva Evropske unije o autorskim pravima iz 2019. godine, koja bi trebala biti primijenjena u državama članicama u roku od nekoliko sedmica, barem obećava da bi naše članice trebale dobiti odgovarajući udio prihoda primljenog od internetskih divova. IFJ i EFJ preporučili su takav pristup i ostalim svjetskim zakonodavcima.

Izvor: EFJ

About The Author