Oskarovka Zhao cenzurirana u Kini

Novinska agencija Xinhua i državna televizija CCTV nisu prenijeli vijest , a vijesti objavljene na društvenim mrežama djelomično su uklonjene

Oskarovka Zhao cenzurirana u Kini
Izvor: BBC

 

Chloe Zhao ušla je u historiju kao prva Azijatkinja i druga žena koja je ikad osvojila Oscara za najbolju režiju, ali njezin je veliki trenutak zatamnjen s medija u rodnoj Kini.

Glavni državni mediji, uključujući novinsku agenciju Xinhuu i državnu televiziju CCTV, nisu prenijeli vijest da je Oskara za režiju dobila Zhao, američka državljanka koja je djetinjstvo provela u Kini. Vijesti objavljene na društvenim mrežama djelomično su uklonjene.

Ovom nagradom Zhao (39) zacementirala je svoju reputaciju jedne od najcjenjenijih redateljica s filmom “Nomadland”, pričom o nomadima. Oscara je osvojila za najbolju glumicu u filmu Frances McDormand.

To je bio prvi Oscar za Zhaou za film koji je predstavio stvarne nomade i prikazao živote starijih Amerikanaca koji putuju od posla do posla pokušavajući preživjeti. Zhao je također bila nominirana za najbolju montažu filma i najbolje adaptirani scenarij, ali ga nije osvojila.

– Izuzetno sam sretna što mogu raditi ono što volim, a ako to znači da više ljudi može živjeti svoje snove, izuzetno sam zahvalna – rekla je nakon dodjele.

Zhao je rođena u Kini i živjela je u Pekingu do 14. godine, kada je otišla u internat u Londonu i kasnije završila srednju školu u Los Angelesu.

No, Kina nije uspjela uživo vidjeti njezin trijumf na televiziji, jer je prijenos bio zatamnjen. Kineski medijski regulatori u martu su odlučili da dodjelu Oscara ne emitiraju uživo na svojim streaming platformama, javio je Washington Post.

Zhao je postala kontroverzna u svojoj rodnoj zemlji, gdje su komentatori na društvenim mrežama rekli da je vrijeđala Kinu u nekim svojim prošlim komentarima.

Publika hongkonške televizije također nije mogla gledati u živom prijenosu jer je besplatni TVBB prvi put nakon više od 50 godina odbio emitirati dodjelu filmskih nagrada Oscar. TVB, koji Oscara emitira svake godine od 1969. godine, rekao je da ceremoniju neće emitirati iz “komercijalnih razloga”.

Odluka o ne emitiranju Oscara izazvala je zabrinutost zbog smanjenja sloboda u Hong Kongu, koji je krenuo autoritarnim putem otkako je Kina prošle godine uvela zakon o nacionalnoj sigurnosti kao odgovor na pro-demokratske proteste 2019. godine.

Materijali i poveznice na “Nomadland” posljednjih su dana izbrisani, a informacije o filmu nestale su i s internetskih stranica koje se bave prodajom karata.

Izvor: Hina/Reuters

About The Author