RTRS I BNTV: Kako je nepovoljni londonski kredit medijskom magijom postao veliki uspjeh vlasti Republike Srpske

RTRS je o kreditu govorio slavljenički, isto kao i entitetske vlasti, dok je BNTV analizirao novo zaduženje, ali i nekritički slavio pomoć iz Srbije

RTRS I BNTV: Kako je nepovoljni londonski kredit medijskom magijom postao veliki uspjeh vlasti Republike Srpske

RTRS: Kakvo novinarstvo ne smije biti

  1. – 25. april 2021.

PREDANI RAD, SNAGA I VELIČINA: RTRS obilježava 29 godina rada. Bio je to povod za izvještaj u kojem nije nedostajalo samohvale. O „predanom radu, snazi i veličini, požrtvovanosti“. No, sami o sebi, logično, najbolje uvijek misle i govore oni o kojima je riječ. Nakon samohvalospjeva uslijedilo je čitanje čestitki:  predsjednica i premijer RS-a, ministri u entitetskoj vladi, predsjednik Narodne skupštine. I Milorad Dodik s konstatacijom da je RTRS „opravdao ulogu javnog servisa“.

PROTIV PROFESIJE: O RTRS-u, odnosno Dnevniku 2 kao ključnom segmentu informativnog programa, napisali smo proteklih godina nebrojeno izvještaja temeljenih na sadržajima koji su u njima emitovani. I dokumentovali brojna kršenja svih postulata profesionalnog izvještavanja, koji su eklatantan primjer kakvo novinarstvo ne smije biti.

Javni RTV servis RS-a, konstantno upozoravamo, godinama je glasnogovornik vlasti, tačnije SNSD-a, i to je princip od koga se ne odustaje. I dok su sami sebe obasipali komplimentima, „zaboravili“ su, po ko zna koji put, da su javni servis. I da su dužni, uz ostalo, svim političkim subjektima pružiti isti prostor, a ne da sastanak lidera opozicije (Dnevnik 2, 21. april) stane u dvije rečenice koje je pročitala prezenterka. Ali, što bi rekao predsjednik, tako su „opravdali ulogu javnog servisa“.

OBEĆANJA, OBEĆANJA: Masovna imunizacija građana RS-a i dalje je na dugom štapu, o nabavci ozbiljnih količina cjepiva govori se u futuru, što znači da se sve zasniva na obećanjima koja javnosti plasira Milorad Dodik, a RS se na Londonskoj berzi zadužila pod krajnje nepovoljnim uvjetima. To je realnost u kojoj žive građani ovog bh. entiteta.

Lideri vladajuće koalicije na čelu s Dodikom malo se za to brinu. Od pozajmljenog novca povećat će se plate i penzije, održavati likvidnost budžeta, kupit će se socijalni mir, ali će se umjesto novih investicija i radnih mjesta  oformiti „pregovarački tim za dijalog s druga dva naroda u BiH“.

Šta znači pregovarački tim, o čemu se to treba pregovarati ima li se u vidu činjenica da su vladajuće stranke iz RS-a dio vlasti i na državnom nivou, ko će to u BiH sa „pregovaračkim timom RS-a“ pregovarati, to su pitanja koja RTRS, po običaju, ne otvara. Umjesto toga, za sve su krivi oni drugi. Na čelu s Bakirom Izetbegovićem, „koji rat zaziva i u vrijeme ramazana“.

DOBRE VIJESTI, NOVA ZADUŽENJA: Bez propitivanja je prenesena i informacija o novom zaduženju RS-a, jer čemu propitivati kako će se taj novac vraćati i šta je od javnih dobara stavljeno u zalog da bi se prodale obveznice RS-a, kada vlast to naziva uspjehom. Pa je i novo zaduženje najavljeno riječima „dobre vijesti stižu iz Londona“.

DAN GRADA I NJIHOVE PORUKE: Formalan razlog posjete državnog vrha Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem bilo je obilježavanje, kako se sada zvanično zove, „Dana grada“, odnosno uručenje ključa Banjaluke i titule počasnog građanina Aleksandru Vučiću.

No, o Banjaluci, na osnovu izvještaja koji su ponuđeni gledateljima, bilo je najmanje riječi. Dodik i Željka Cvijanović i ovaj su povod iskoristili da pošalju niz, sve samo ne prijateljskih, poruka Federaciji BiH, pod geslom „RS neće voditi rat ili povući ratni potez“. I naravno, sve to uz podvlačenje da su trenutno ključni problem „ratna retorika i opstrukcije za normalan život koji dolaze iz Sarajeva“!? Bez namjere da tražimo opravdanje za izjavu Bakira Izetbegovića da „genocidašima neće dozvoliti da se odvoje od BiH“, RTRS svjesno ne želi da vidi ili analizira šta je povod reagovanja lidera SDA.

NEPOTPUNO IZVJEŠTAVANJE: Iz Dnevnika 2 emitovanog 22. aprila izdvajamo i izvještaj o obilježavanju godišnjice proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac. Koji je samo još jedna kockica mozaika neprofesionalnosti RTRS-a. Iz razloga što nijednom riječju nije spomenuto da je tim povodom u Donjoj Gradini, jednom od najvećih stratišta jasenovačkih žrtava, boravio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ocjena: 1

 

BNTV: Gromoglasna šutnja o filmu Jasmile Žbanić

  1. – 25. april 2021.

MECENA ENTITETA: Aleksandar Vučić besprijekorno igra ulogu regionalnog lidera i „mecene“ bh. entiteta Republika Srpska. Na tom fonu gledatelji su i informisani o posjeti državne delegacije Srbije Banjaluci upriličenoj povodom Dana grada. Do zamora su nabrajani svi projekti u koje će Srbija investirati u RS-u, sva pomoć koja će biti usmjerena ka lokalnim zajednicama.

USHIĆENJE PROTIV ANALITIKE: Ono što zbunjuje u uređivačkoj politici Dnevnika jesu kontradiktornosti na koje smo naišli u nedjelji iza nas. Na jednoj strani je gotovo ushićeno ispraćena finansijska podrška Srbije RS-u, a na drugoj analitički i kritički pristup ekonomsko-socijalnoj situaciji.

Naime, za razliku od RTRS-a, novinari BNTV-a iz više su uglova obradili novo finansijsko zaduženje RS-a na Londonskoj berzi i otvorili pitanje koliko će to dugoročno opteretiti RS kao entitet slabe ekonomije.

KOME KORISTI PODRŠKA SRBIJE: Gledateljima su predočeni i izvještaji u kojima su građani govorili o sve težem sastavljanju kraja s krajem, posebno od izbijanja pandemije, ali je izostalo da se u tom kontekstu kritički propita da li aktuelna vlast u RS-u zadržava svoje pozicije upravo zahvaljujući podršci Srbije.

Da li je javnost BiH do te mjere navikla na retoriku lidera ključnih stranaka u BiH da čak ni politolozi, sociolozi… više nemaju ozbiljan odgovor na takvu praksu? Pitanje se nametnulo zbog izvještaja koji se bavio, na jednoj strani, izjavama Milorada Dodika i, kako je rečeno, „prijetnjama Bakira Izetbegovića ratom“. „Proizvodnja krize“, „Dodik u klin, Izetbegović u ploču“, „Pogodovanje jedan drugom u cilju nacionalne homogenizacije zarad pobjede na izborima naredne godine“. Opšte fraze, opšta mjesta, puno riječi, mnogo sugovornika, a bez ikakvog ozbiljnog iskoraka u analiziranju problema koji je otvoren.

Izdvojeno

O filmu Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić, na BNTV-u se gromoglasno šutjelo, čak i nakon brojnih nagrada na filmskim festivalima proteklih godinu dana i nominacije za Oskara. Šutnja je prekinuta tek u Dnevniku 25. aprila u okviru najave „noći Oskara“, gdje je spomenuta i nominacija ovog filma. U državi i dalje duboko etnički podijeljenoj i nespremnoj za suočavanje s prošlošću, i umjetnost se, nažalost, dijeli na naše i njihovo. Pa tako i Quo vadis, Aida? nije dobio mogućnost da bude predstavljen kao film i da se o njemu govori isključivo kao takvom.

Ocjena: 5

Pamfleti u kontinuitetu

RTRS u kontinuitetu, umjesto informacija, nudi političke pamflete, kojima promovira interese vlasti i gledateljima gotovo do maksimuma uskraćuje mogućnost da čuju i suprotna mišljenja. BNTV imao je i uspone i padove u sadržaju prezentovanih izvještaja, ali i dalje je po  kvalitetu informacija daleko bolji u odnosu na javni servis.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza koja je otvorila pitanje gdje je završio novac od akciza na gorivo koje je od svog osnivanja prikupila Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Novinari su podsjetili gledatelje da je taj novac trebao biti utrošen za izgradnju autoputeva u BiH, ali i ono malo što ih je napravljeno, građeno je iz kreditnih zaduženja. A novac, upozorili su ekonomisti na osnovu jasnih podataka, uložen je u budžetsku potrošnju.

 

Minus sedmice

RTRS

Izvještaji Dnevnika 2 emitovanog 20. aprila, koji su se bavili sastankom lidera vladajuće koalicije RS-a i novim zaduženjem ovog bh. entiteta na Londonskoj berzi.

BNTV

Banjaluka se odrekla antifašizma onog trenutka kada je 22. april, Dan oslobođenja grada, počela da obilježava kao Dan grada. A prateći samo „političke kodekse“, o borcima NOR-a koji su Banjaluku oslobodili od fašističkog terora, nije rečena nijedna riječ.

 

About The Author