FTV I BHT1: Napad ili sukob – šta se zaista desilo u Mostaru?

U poređenju s drugim medijima, BHT1 je cijeli događaj banalizovao, presvlačeći ga u usputni sukob dvije grupe mladića. Posrijedi je nimalo naivan sigurnosni problem, a netačno i neprofesionalno ublažavanje posljedica samo ga uvećava

FTV I BHT1: Napad ili sukob – šta se zaista desilo u Mostaru?

FTV: Jednostrano o atlantskim integracijama

  1. – 26. april 2021.

ZAKLJUČCI UMJESTO DRUGE STRANE: FTV u petak (urednica Maida Muhović) donosi prilog o članstvu BiH u NATO-u u kojem se zaključuje da se naša zemlja slanjem reformskog dokumenta u Bruxelles našla u akcionom planu za članstvo u ovom savezu. Željko Komšić daje tri izjave u kojima to potvrđuje, poručujući da je to pobjeda Bosanaca i Hercegovaca. Alija Kožljak, stručnjak za NATO integracije, potvrđuje da smo u procesu pridruženja i da zapravo svakog momenta možemo biti pozvani da budemo članica. Novinar otud zaključuje da su poruke političkih lidera iz entiteta RS, kako se veli, puka retorika za tamošnje birače. Šta god da je novinar mislio ili zaključio, trebao je prvo za mišljenje upitati Milorada Dodika ili druge visoke funkcionere SNSD-a koji stalno ističu da su protiv članstva u Sjevernoatlantski savez. Ako je Komšić dobio priliku da mu se izjava daje u tri navrata u jednom prilogu, onda se morala dati i druga strana. Članstvo u NATO-u je vruće političko pitanje oko kojeg se lome koplja, a zadatak javnih medija je da donesu višestran prikaz. Ne da naprečac zaključuju ili agituju za jednu od strana.

KADA TV ANKETA USPIJE: Već je druga sedmica kako slušamo o non-paperu, a urednik Sanjin Bećiragić opet povlači hvale vrijedan potez. Dnevnik 2 otvara anketom građana Sarajeva i Banjaluke koji svi istim glasom poručuju da im je preko glave prizivanja rata. „Ko želi rat, neka mu rat bude u njegovoj kući“, „Više čoban brine o stadu nego oni o narodu“, „Neka se oni pobiju u kafani kada se nađu“, „Sve je to jedan psihološki pritisak na nas ljude“ – samo su neki od originalnih odgovora naših građana koji su jedinstveni da mir nema alternativu i da im je dosta jeftinih političkih predstava.

HULIGANSKI NAPADI: Divljanje i napadi huligana u Mostaru detaljno su opisani u nedjeljnom Dnevniku 2 FTV-a, sve sa iskazima svjedoka koji su posvjedočili da se radilo o napadu na ljude i imovinu. Date su i izjave iz MUP-a i političkih stranaka koje su se oglasile. FTV-u nije promakla informacija da su napadači uzvikivali navijačke parole, te da se o radi o Ultrasima (navijači Zrinjskog). Nejasno je samo zašto je urednik Bećiragić vijest o mostarskim neredima dao nakon priloga o američkom priznanju genocida nad Jermenima. Dramatična dešavanja u našoj zemlji moraju imati prioritet nad spoljnom politikom.

OCJENA: 4

BHT1: Nasilni upad presvučen u sukob mladića

  1. – 26. april 2021.

„SUKOBI MLADIĆA“: BHT1 (Adisa Dedić-Kološ) je prvo naslovom anestezirao dramatične prizore iz Mostara jer su u prvi plan stavili poruku policije „Nema razloga za strah“. Zatim su u prilogu sve vrijeme događaju davali karakter sukoba (bez preciznijih informacija o tome ko su sukobljene strane), a na jednom mjestu se čak navodi da se radi o „grupi mladića koja se sukobila sa drugom grupom mladića“. Nazivati huligane mladićima nepriličan je eufemizam koji minorizuje događaj u kojem je uhapšeno najmanje deset lica. Da nije bila zabilježena reakcija SDA, koja je osudila vandalsko ponašanje Ultrasa, gledatelji ne bi uopšte saznali da su glavni akteri navijači Zrinjskog.

NA VISINI ZADATKA: BHT1 je ispravio grešku iz prethodnih sedmica, pa je sada posvetio pažnju filmu „Quo vadis, Aida?“ uoči noći Oscara. U maniru javne televizije koja slavi uspjeh naše redateljice, saznali smo više o reakcijama na film, šansama za nagradu, kao i o konkurentskim filmovima. Više puta je naglašeno da je osiguran i direktni prenos dodjele Oscara.

OPOZICIJA: Urednik Milan Đurović donosi prilog o opoziciji u Republici Srpskoj, koja već sada najavljuje jedinstveni izlazak na izbore. Priča je ispraćena mlako i bez većeg interesovanja, a uglavnom su se bilježile izjave opozicionih lidera. Šta zaista znači zajednički izlazak na izbore? Da li su baš svi u opoziciji zadovoljni time? Izostalo je hrabrije propitivanje političkih odnosa koji su daleko od idealnih, pa i među pripadnicima opozicije koji se sada kunu u jedinstvo i zajedničku listu.

OCJENA: 2

KOMPARATIVNA ANALIZA: Događaj u Mostaru je ispraćen kroz dva oprečna fakticiteta na javnim televizijama. FTV je prenio da se radi o napadu Ultrasa na ljude i imovinu, dok su na BHT1 događaj okarakterisali kao sukob huligana. Ili kao sukob dvije grupe mladića. Dvije televizije se nisu složile ni oko težine sigurnosnog incidenta, pa je za prve to bila „besana noć“, više puta je ponovljeno da ulicama vladaju vandali, i da su građani uznemireni. Naročito sporom policijskom akcijom. Za BHT1 pak neredi jesu bili dramatični, ali preovladala je poruka policije da nema razloga za strah. Vrhunac minorizacije je bio trenutak kada su huligane u par navrata nazvali mladićima. Slobodna Bosna (SB) prenosi da u Mostaru u subotu navečer nije bilo nikakvih navijačkih sukoba, već da se radilo o direktnom napadu huliganske grupe Ultras, navijača Zrinjskog, na građane Mostara i njihovu imovinu. Mediji podsjećaju i na ranije napade Ultrasa, kriminalne aktivnosti koje im se pripisuju, kao i na to da propagiraju ustaška obilježja. Portal Klix je pak izvijestio da je blizu 50 mladića koji su pripadnici Ultrasa ušlo u mostarsko naselje Donja Mahala s ciljem izazivanja nereda i fizičkog obračuna, a nakon čega je došlo do sukoba sa mještanima i pojedinim članovima Veležove navijačke grupe Red Army. Klix potvrđuje da je bilo navijačkih sukoba, ali kao i Slobodna Bosna potcrtava da je to posljedica huliganskog i organizovanog upada ili napada Ultrasa, što više odgovara fakticitetu iz medijskog prikaza FTV-a. BHT1 je cijeli događaj u poređenju sa drugim medijima banalizovao presvlačeći ga u izvještaju u tek usputni i obični sukob dvije grupe mladića. Posrijedi je očito nimalo naivan sigurnosni problem koji nije imao (samo) karakter sukoba, a ponajmanje je obični sukob mladića zbog kojeg nema razloga za strah. Kako nas uvjeravaju iz policije, ali i iz naslova iz špice državne televizije.

 

 

Plus sedmice

BHT1

Prilog o obrazovanju i roditeljima koji se žale na kvalitet online nastave, zbog čega su prinuđeni plaćati časove instrukcija u sopstvenoj režiji (urednik Milan Đurović).

FTV

Kako se Vareš bori protiv epidemije? FTV je donio prilog iz gradića koji je rijetko u medijima, o radu i trudu tamošnjih zdravstvenih radnika.

 

Minus sedmice

BHT1

Način na koji su ispraćeni događaji u Mostaru. Događaj i njegova stvarna težina nisu vjerodostojno prenijeti.

FTV

Prilog o NATO integracijama, jer je izostala druga strana, a vruće političko pitanje obrađeno je jednostranim prikazom.

 

About The Author