Twitter i Facebook blokiraju kriticizam na odgovor Indije na pandemiju

Kompanije društvenih mreža odgovorne da garantiraju korisnicima pristup informacijama i osiguraju da sadržaj ne bude neopravdano ograničen ili cenzuriran po volji vlada

Twitter i Facebook blokiraju kriticizam na odgovor Indije na pandemiju
Foto: Kacper Pempel/Reuters

Nakon što je indijska vlada naredila Twitteru i Facebooku da uklone desetke objava na društvenim mrežama direktorica Amnesty Techa Rasha Abdul Rahim pozvala je te društvene mreže da prestanu  uklanjati objave u kojima se kritizira nepravilno postupanje indijske vlade s pandemijom Covid-19.

– Odluka Twittera i Facebooka podriva slobodu izražavanja indijskih građana i pravo na primanje i saopćavanje informacija bez uplitanja, što je od posebne važnosti tokom vanrednog stanja u javnom zdravstvu – naglasila je.

Kako je dodala, Vlada koristi nejasan i dvosmislen argument da su ti sadržaji „lažne vijesti“ i „širenje dezinformacija“, dok u stvarnosti pokušava ušutkati svaku kritiku na njihov račun.

– To je taktika koju su vlade širom svijeta tokom pandemije uvijek iznova koristile kako bi izbjegle nadzor i odgovornost. Kompanije društvenih medija imaju neizmjernu moć kada je u pitanju odlučivanje o tome što ljudi mogu, a što ne mogu objavljivati – podvukla je.

Zbog toga su kompanije društvenih mreža odgovorne da garantiraju korisnicima pristup mrežnim informacijama i osiguraju da sadržaj ne bude neopravdano ograničen ili cenzuriran po volji vlada.

U izjavi od nedjelje, indijsko Ministarstvo elektronike i informacijske tehnologije reklo je da je naložilo Twitteru, Facebooku i drugima da uklone oko 100 objava na društvenim mrežama. Glasnogovornik Twittera potvrdio je naredbu o blokiranju sadržaja, dok Facebook još uvijek nije komentirao to pitanje.

Twitter nije precizirao koji je sadržaj uklonio, ali medijski izvještaji sugeriraju da uklonjeni tweetovi kritiziraju vladin odgovor na krizu i uključuju postove političara i drugih javnih osoba.

Izvor: Amnesty International

About The Author