Novinari protestirali u Bjelorusiji, policija nastavila hapšenja

Nakon masovnih hapšenja novinara, bjeloruske vlasti pojačavaju pritisak na novinare

Novinari protestirali u Bjelorusiji, policija nastavila hapšenja
Foto: RSE

 

Po prvi put nakon održanih izbora u Bjelorusiji, novinari su demonstrirali ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u Minsku i to protiv dugotrajnog pritvora određenog za šest novinara.

Šest novinara koji su uhapšeni 1. septembra u Minsku su Nadezhda Kalinina (TUT.BY), Alexei Sudnikov (TUT.BY), Andrei Shevlyuga (BelaPAN), Maria Elyashevich (Komsomolskaya Pravda), Svyatoslav Zorki (Komsomolskaya Pravda), Nikita Nedoverkov (Komsomolskaya Pravda).

Policija je u četvrtak još dodatno uhapsila novinarku Larysu Shchyrakovu u Homielu i novinara Dzmitryja Bruška u Minsku zbog čega su Evropska federacija novinara (EFJ) i Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) ponovo zatražili hitno puštanje novinara iz pritvora u Bjelorusiji.

Nakon organiziranja protesta u blizini zgrade Ministarstva unutarnjih poslova, novinari su napravili lanac u ulici Ramanauskaja Sloboda, a potom su otišli do zgrade Ministarstva informiranja.

– Nakon masovnih hapšenja novinara, bjeloruske vlasti pojačavaju pritisak procesuirajući te novinare zbog navodnog učestvovanja ili čak koordinacije demonstracija – kazao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Ta novinarska organizacija pozvala je Evropsku uniju i OSCE da hitno interveniraju kako bi zaustavili ovaj neumoljivi pritisak nad novinarima usmjeren prema izgradnji zida šutnje o dešavanjima u toj zemlji.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author