Internetske platformske kompanije bi mogle biti kažnjene s oko 10 miliona eura zbog govora mržnje

Izričito kriminalni sadržaj morat će ukloniti u roku od 24 sata od primanja žalbe, a drugi nezakonit sadržaj u roku od sedam dana

Internetske platformske kompanije bi mogle biti kažnjene s oko 10 miliona eura zbog govora mržnje
Foto: CBS News

 

Austrija planira obavezati velike internetske platforme poput Facebooka i Googlea da u roku od nekoliko dana izbrišu ilegalni sadržaj i omogućit će izricanje kazne do 10 miliona eura u slučaju nepoštivanja zakona, saopćila je vlada.

Naime, austrijski zakon o govoru mržnje, koji je sada u fazi izrade, ciljat će na platforme s više od 100.000 korisnika i godišnjim prihodima većim od 500.000 eura, kazala je ministrica pravde Alma Zadić, dodajući se da će se taj zakon žrtvama uvreda i zlostavljanja na internetu dati priliku da ih prijave na brz i jeftin način.

– Internet nije prostor bez zakona. Naša vladavina zakona odnosi se i na internet – podvukla je Zadić govoreći o tom zakonu koji će uskoro biti predan parlamentu na razmatranje.

Prema nacrtu zakona, platforme će biti dužne uspostaviti lako dostupne sisteme izvještavanja, imenovati kontakt osobu za korisnike i godišnje izvještavati o pritužbama koje se zaprimaju. Morat će izbrisati izričito kriminalni sadržaj u roku od 24 sata od primanja žalbe, a drugi nezakonit sadržaj u roku od sedam dana.

Austrijsko udruženje pružaoca digitalnih usluga ISPA, koje predstavlja više od 200 kompanija, uključujući Google Austria GmbH i Facebook Germany GmbH, pozdravilo je inicijativu protiv govora mržnje na internetu, ali su pozvali na zajednički evropski dogovor.

– Samo jedinstvena evropska uredba može postati uspješan standard i imati efekte širom svijeta. Nekoordinirani pojedinačni slučajevi to ne omogućavaju – kazali su iz ISPA.

Zabrinutost zbog postova koji obiluju govorom mržnje raste u svijetu. Njemački zakon koji je na snazi od 2018. godine do sada je imao ograničeni utjecaj, a Berlin je zatražio snažniji odgovor Evropske unije na to pitanje.

Izvor: Reuters

About The Author