BHT1 I FTV: Plate rastu, ali samo političarima

Šta predstavlja povećanje plate od 500 KM, čije se želje ispunjavaju imenovanjima u federalnoj vladi, hoće li zenički rudari prekinuti štrajk glađu? Sve ove teme dobro su obrađene na oba javna servisa

BHT1 I FTV: Plate rastu, ali samo političarima

 

BHT1: Zajedno s rudarima

  1. mart – 4. april 2023.

BHT1 UZ RUDARE: Reporter Harun Bošnjak uživo se javlja iz Zenice i donosi dobar prilog, prikazujući atmosferu razočarenja, nervoze i frustracije rudara, s odlično izabranim izjavama koje daju jasnu sliku o dešavanjima koja su potresla javnost proteklih dana. Duge i hladne noći sa štrajkačima provode i ekipe BHT1, svjedočeći o njihovim teškim danima u kojima su se odlučili pravdu potražiti štrajkom glađu. Zvuci sirena hitne pomoći koja odvozi na intervenciju one kojima je pozlilo dodatno potcrtavaju težinu situacije.

FEDERALNA VLADA U BROJKAMA: Zanimljivim uvodom, u Dnevniku 2 počinje prilog o imenima ministarskih kandidata za novu federalnu vladu. Trideset dana je vladajućim u FBiH trebalo da napišu 16 imena, odnosno da predlože članove nove vlade, a samo pola sata od objave imena u javnosti da se utvrdi kako nema jedinstvenog stava o predloženim kandidatima. I BHT1 se, kao i FTV, odlučuje dati riječ Nerminu Nikšiću, koji obrazlaže kako je do zamjene SDP-ovih kandidata došlo. Ono što ostaje prešućeno, kao i ono što su novinari trebali pitati Nikšića, jeste sasvim logično: zar se za izbor novih članova vlade ne treba voditi kompetencijom i stručnošću, a ne željama kolega iz partije?

GLAS NARODA: Na temelju novousvojenog budžeta državnih institucija, BHT1 pravi anketu među građanima sa dobrim uvodom: s obzirom da je minimalna plata u FBiH 596 KM, a u RS-u 700 KM, kako građani komentiraju povećanje plate zvaničnicima za iznos koji je skoro kao nečija plata? “Pa je li to normalno, ljudi?! Da neko jednim povećanjem dobije skoro jednu novu platu?! To za mene nije normalno”, kaže jedan od anketiranih, sumirajući upravo donesenu odluku da se plate povećaju svima u državnim institucijama, a ne samo onima za koje su se u parlamentarnim klupama navodno borili – onima s nižim primanjima.

Ocjena: 7

FTV: Stranački kadrovi

  1. mart – 3. april 2023.

LICEMJERNA POVIŠICA: Bosna i Hercegovina dobila budžet, a političari veće plate – tako je glasila najava priloga koji je odlično demonstrirao potpuno odsustvo odgovornosti izabranih zvaničnika i ogroman nesrazmjer između njihovih primanja i primanja običnih smrtnika. Budžet je usvojen, političarima rastu plate za više stotina konvertibilnih maraka, državna kasa puna. U prilogu Hane Porić sve se jasno obrazlaže, glasne kritike opozicije zamijenilo je zadovoljstvo onih vladajućih. Amandmani na Zakon o platama u institucijama BiH, međutim, nisu usvojeni, tako da će plate rasti najviše parlamentarcima, a najmanje onima zbog kojih se zakon i trebao mijenjati.

NOVA FEDERALNA VLADA: Nakon puno peripetija, imenovana je nova federalna vlada, uz kritike, niz izmjena ministarskih imena, ispunjavale su se želje partijskih drugova, umjesto da poteze ovog nivoa donose na osnovu kapaciteta, kompetentnosti ili potreba određenih resora. I sve se to potkrepljuje u prilogu Dnevnika 2. Niko nije u poziciji da bira ministre koalicionim partnerima, a na kritike iz stranačkih centara moći, kako se to ilustrativno obrazlaže u prilogu, odgovaraju kako treba pustiti da imenovani počnu raditi svoj posao, pa onda komentarisati njihov rad.

DODIK U MUSLIMANSKOM CENTRU: Ništa novo na istočnom frontu: američki državni sekretar Antony Blinken uporedio je Milorada Dodika s Vladimirom Putinom, a Dodik kaže kako je sretan zbog takvog poređenja te da neće dozvoliti da se RS-u oduzmu resursi, niti da se premjeste institucije u Sarajevo, koje naziva muslimanskim centrom, u koji ide samo zato što mora. Svakako je ovaj prilog morao imati neki urednički uklon, dodatno obrazloženje, a ne samo puku informaciju o istupu zvaničnika iz State Departmenta te reakciji iz RS-a, koja je sama po sebi problematična.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa pažljivo prate situaciju u susjednoj Crnoj Gori, te donose relevantne detalje pred drugi krug predsjedničkih izbora. Javljanja uživo, prilozi o kandidatima Milu Đukanoviću iz DPS-a i Jakovu Milatoviću iz Pokreta Evropa sad, niski udarci tokom kampanje, vatreni govori na skupovima, sve je zabilježeno, a FTV pride ima i gosta Dnevnika: Ranka Đonovića, nekadašnjeg predsjednika Liberalnog saveza Crne Gore. Ostaje dojam da je, uz izvještavanja o štrajku zeničkih rudara, crnogorskim izborima, usvajanju budžeta institucija BiH te svim peripetijama koje prate još neformiranu federalnu vladu, malo prostora proteklih dana ostavljeno za obične ljude, njihove probleme s preživljavanjem, odnosom vlasti prema inflaciji i eventualnim mjerama koje bi je ublažile. Ipak bi to trebao biti važan dio informativnih emisija javnih servisa.

Plus sedmice

BHT1 

Šta znači kad se odluči napraviti ilustrativan i svima jasan prilog o neusvajanju predloženih izmjena Zakona o platama u institucijama BiH? BHT1 pravi odličnu priču, a kroz samu najavu priloga se donosi informacija koja sve govori: higijeničarka u državnim institucijama imat će platu veću za 80 KM, dok će onima koje zovemo izabranim zvaničnicima povećanje iznositi 500 KM pa naviše. Uz izjave sa lica mjesta, svjedočimo kako se parlamentarci ponašaju i kako opravdavaju ili napadaju neusvojene izmjene. Veliki plus za BHT1!

FTV

Nekad i najava u informativnoj emisiji može odlično zaokružiti svakodnevnicu u BiH. Ova koju je u Dnevniku 2 izrekla voditeljica Amina Demić govoreći o štrajku glađu zeničkih rudara (koji traje već drugu sedmicu), rekla je sve: “Dok političari dogovaraju i pregovaraju, dijele resore, napuštaju stare i prave nove koalicije te sebi povećavaju plate, ima i onih koji zarađeno ne mogu dobiti, oni čiji je hljeb sa sedam kora – zenički rudari”. Prilog koji je uslijedio je također dobar, sa svim detaljima o tome kako je došlo do situacije da su pravdu komorati morali zatražiti upravo štrajkom glađu.

Minus sedmice

BHT1

Bila je odlična ideja uredništva Dnevnika 2 da se propitaju potrebne kompetencije izabranih zvaničnika, odnosno, kako smo kao država došli u situaciju da nerijetko izostaju bilo kakve provjere ministara prije njihovog izbora na odgovorne pozicije. Međutim, izbor sagovornika koji bi trebao biti kompetentan i etičan, nažalost je bio pogrešan. Najavljen u prilogu kao pravni ekspert, sugovornik Vlado Adamović je svojevremeno kao sudija Suda BiH proglašen krivim za seksualno uznemiravanje, te je dobio uslovnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci. Kad se prave prilozi, bitno je da sugovornici koji propituju standarde i etičnost poteza u institucijama i sami imaju potrebni moralni background, a kad ga nema, onda ni njihove izjave nemaju relevantnu težinu.

FTV

Skoro punih prvih 10 minuta Dnevnika 2 posvećeno je izborima u Crnoj Gori, što je previše čak i da se radi o vijesti sa domaćeg terena, osim ako nije baš od prioritetnog značaja. Jasno nam je da, geopolitički, ovi izbori imaju uticaj i na našu zemlju, ali se moglo i drugačije riješiti uredničkom intervencijom, skratiti javljanje uživo, ali i odrediti da Dnevnik 2 ipak otvara neka domaća priča.

About The Author