Promjena stanja medijskih sloboda u svijetu

Svake sedmice u prosjeku dva novinara budu ubijena samo zbog toga što obavljaju svoj posao, navodi se u novom izvještaju International News Safety Institut-a (INSI).  U izvještaju pod nazivom “Pod prijetnjom: Promjena stanja medijskih sloboda“, iskazani su glavni sigurnosni izazovi i promjene sa kojima se medijska industrija suočava danas. Kako ističu iz INSI-ja, izvještaj je […]

Promjena stanja medijskih sloboda u svijetu

Svake sedmice u prosjeku dva novinara budu ubijena samo zbog toga što obavljaju svoj posao, navodi se u novom izvještaju International News Safety Institut-a (INSI). 

U izvještaju pod nazivom “Pod prijetnjom: Promjena stanja medijskih sloboda“, iskazani su glavni sigurnosni izazovi i promjene sa kojima se medijska industrija suočava danas. Kako ističu iz INSI-ja, izvještaj je urađen sa namjerom da se pomogne izgradnji bolje budućnosti za sve medijske radnike, bez obzira gdje i u kakvim uslovima rade.

Podaci koji se nalaze u izvještaju pokazuju da je u posljednjih 10 godina 1.480 novinara i medijskih radnika umrlo radeći svoj posao. INSI navodi da je od 2004. godine 598 novinara ubijeno tokom međunarodnih oružanih sukoba, dok je 882 stradalo tokom mirnodopskog razdoblja. Većina smrtnih slučajeva, ističe se u izvještaju, nije se desila tokom rada u ratnim zonama nego u vrijeme političkog konflikta ili u područjima u kojima vlada bezakonje kada je pitanju droga.

Više na media.ba

About The Author