Naslovnicom Vogue stao uz žene Poljske u borbi protiv zabrane abortusa

Sud odlučio da je pobačaj dozvoljen samo u slučajevima kada se u pitanju rizik po život ili je trudnoća nastala kao posljedica silovanja ili incesta

Naslovnicom Vogue stao uz žene Poljske u borbi protiv zabrane abortusa

Vogue Poljska na naslovnoj strani objavio je fotografiju manekenke i aktivistkinje Anje Rubik koja je omotana crvenom plahtom, što je postao simbol borbe žena u Poljskoj protiv gotovo potpune zabrane abortusa. Zbog takve odluke stigle su pohvale za taj časopis uz ocjenu da je to bio dobar izbor.

Ustavni sud 22. oktobra donio je odluku kojom je presuđeno da je pobacivanje fetusa s urođenim oštećenjima kršenje Ustava koji je ranije pooštren iako je već bio jedan od najrestriktivnijih evropskih kada je u pitanju pobačaj.

Presuda je precizirala da je pobačaj dozvoljen samo u slučajevima kada se u pitanju rizik po život ili je trudnoća nastala kao posljedica zločina nad ženom u slučajevima silovanja ili incesta.

Takva presuda potaknula je proteste širom zemlje, a početkom ovog mjeseca u Varšavi se okupilo više od 100.000 ljudi, što je navelo Vladu da odgodi objavljivanje i provedbu presude.

Sada se Vogue Poljske zauzeo protiv presude u svom najnovijem izdanju, na kojem su riječi “snaga žene” podebljane bijelom bojom.

– Sve što se tiče Poljakinja tiče se nas. To je slučaj od prvog izdanja Vogue Poljske i uvijek će ostati takav – stoji u izjavi Voguea Poljske koja je postavljena na Instagramu.

Stoga su i zatražili od supermodela i aktivistice Anje Rubik da se fotografira za njihovu naslovnicu sa simbolom koji je postao zaštitni znak miliona žena uz koje će i oni stajati.

Rubik je na Instagramu napisala da je to jedna od najvažnijih ličnih naslovnica i portreta u njenoj karijeri, dodajući da je “pravo žene na izbor lakmus test za zdravo i progresivno društvo“.

– Ovaj će trenutak utjecati na poljsku zajednicu u narednim desetljećima. Država potiskuje prava žena potpunom zabranom pobačaja i ograničavanjem njihovih reproduktivnih prava – stava je Rubik.

Oba su posta prikupila stotine hiljada lajkova i komentara žena koje su pohvalile publikaciju zbog takvog stava.

Izvor: Independent

About The Author