RTRS I BNTV: Je li Dodikov nastup pred Vijećem sigurnosti zaista bio upečatljiv?

O zloglasnoj sjednici Vijeća sigurnosti gledatelji RTRS-a nisu dobili kompletan izvještaj, već samo birane odlomke Dodikovih govora i potom hvalospjeve biranih ličnosti

RTRS I BNTV: Je li Dodikov nastup pred Vijećem sigurnosti zaista bio upečatljiv?

RTRS: Jesam vam se nagovorio

23.– 29. novembar 2020.

VIJEĆE SIGURNOSTI: Manipulacija javnošću konstantan je dio uređivačke politike Dnevnika 2, pa je identičan način plasiranja informacija primijenjen i u izvještaju o obraćanju Milorada Dodika pred Vijećem sigurnosti UN-a 24. novembra.

U izvještaju emitovanom 25. novembra ističe se da je to prvo obraćanje nekog funkcionera RS-a pred Vijećem sigurnosti, a potom slijedi niz dijelova Dodikovog govora. Narodskim jezikom, ono što su gledatelji vidjeli svelo bi se na konstataciju: „E, jesam vam se nagovorio“.

Izdvojeni su posebno dijelovi u kojima Dodik eksplicitno ponavlja da Ured visokog predstavnika treba biti zatvoren, odnosno da visoki predstavnik treba da ode, što „želi pola Federacije BiH“, odnosno „da nestane, što želi Republika Srpska“. U tumačenju autora izvještaja,  „sa ovim stavom se slažu Srbija i Hrvatska“.

ŠTA JE PREŠUĆENO: Mjesta, kroz tek škrte izjave, našli su i Valentin Inzko, lider HDZ-a BiH Dragan Čović te ambasador Ruske Federacije u UN-u, na čiju je inicijativu konferencija povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma i održana.

Komentare i stavove ostalih članova Vijeća sigurnosti gledatelji nisu čuli. Kao što je, a to nije neočekivano, izbjegnuto da se spomenu u najmanju ruku nediplomatsko ponašanje i vokabular Milorada Dodika.

Umjesto toga su uslijedili hvalospjevi o Dodikovom istupu: od predsjednika Boračke organizacije RS, kome se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine, preko predsjednice Udruženja žrtava rata RS i dežurnih analitičara iz Beograda, do političkog ideologa SNSD-a Slavka Mitrovića.

Dodikov istup pred Vijećem sigurnosti ispraćen je i dan kasnije, uz pohvalu odlazećeg ruskog ambasadora u BiH, što i nije neočekivano ima li se u vidu činjenica da se Petar Ivancov tokom svog mandata ponašao kao navijač „RS-ovske reprezentacije“, a ne kao diplomata.

UPEČATLJIV NASTUP: Krešendo pohvala je izjava Željke Cvijanović, predsjednice RS-a, koja je poručila da je to bio „upečatljiv nastup“. I uistinu je bio i ostao upečatljiv po nivou blamaže kojoj je Dodik sam sebe izložio.

MUKE S TEGELTIJOM: Uskratiti gledateljima vijest o nekom događaju, a potom na tome graditi prilog o reakcijama, također je konstanta uređivačke politike informativnog programa javnog servisa RS-a. Svjedočili smo tome u nedjelji iza nas u reakcijama kojima je Milorad Dodik stao u zaštitu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije. Dodik je poručio da je „neprihvatljiv brutalni atak na Tegeltiju“, te da to predstavlja „pravu sliku BiH“.

Da se Tegeltija ponovo našao u centru afere zbog objavljivanja audio snimka vezanog za namjeru namještanja posla sestri članice VSTV-a, nijednom riječju nije spomenuto.

Od ostalih događaja na političkoj sceni RS-a izdvajamo u više navrata emitovane vijesti u kojima su premijer RS-a te članovi SNSD-a negirali da se planira, po Dodikovom nalogu, izmjena seta zakona o lokalnoj upravi i samoupravi kojima bi se oduzele sve ingerencije načelnicima i gradonačelnicima i svelo ih se tek na formalne figure.

Ocjena: 1

BNTV: Skandal u Novom Gradu

23.– 29. novembar 2020.

EKONOMSKE POSLJEDICE: Iako vijesti o epidemiološkoj situaciji u BiH uzrokovanoj koronavirusom više ne zauzimaju udarne minute Dnevnika 2, posljedicama po ekonomiju ustupljen je znatan prostor tokom protekle nedjelje.

Gledatelji su upoznati s podatkom o 35 hiljada radnika u BiH koji su od izbijanja pandemije ostali bez posla, te sumornim upozorenjima ekonomista da će recesija svoj danak uzeti u narednoj godini.

O problemima s kojima se suočava realni sektor govorili su poduzetnici, a kako se to odražava na život građana svjedočili smo u prilogu iz jedne banjalučke javne kuhinje, koja zbog velikog povećanja broja korisnika jedva uspijeva da im dnevno osigura i štrucu kruha.

NE DA DUŠANKA NI DINARA: Ako je suditi na osnovu izvještaja sa sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, stranke vladajuće koalicije to ne brine. Zato su, uz konstataciju da situacija nije izuzetno ozbiljna, samo kao neukusan vic mogli okarakterisati izjavu kojom je delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić branila stav da se državni parlamentarci neće odreći nijednog od brojnih novčanih benefita bez obzira na ekonomsku krizu.

Gledateljima je pažnja skrenuta i na nastavak politike zaduživanja RS-a, te brojna upozorenja opozicije na posljedice toga ukoliko Narodna skupština prihvati zahtjev Vlade RS da odustane od fiskalnih pravila, odnosno da RS uđe u spiralu neograničenog zaduživanja u odnosu na bruto društveni proizvod.

I DALJE IZBORI: Političkom scenom RS-a i dalje dominiraju rezultati lokalnih izbora i niz upozorenja i žalbi opozicije na nepravilnosti tokom izbornog procesa u pojedinim gradovima i opštinama RS-a, posebno Doboju, gdje opozicija najavljuje pravnu borbu za ponavljanje izbora.

Iz Dnevnika 29. novembra izdvajamo izvještaj s jednog od biračkih mjesta u Novom Gradu gdje je, na zahtjev opozicije i po odluci CIK-a, ponovljeno glasanje. No, ni ovaj dan nije prošao bez incidenata jer je na biračko mjesto prije početka glasanja unesena glasačka kutija sa 400 obilježenih glasačkih listića. Zbog toga se kasnilo s početkom glasanja, a kuriozitet je to što je u birački spisak upisano ukupno 500 građana.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Iako i RTRS i BNTV u dnevnicima emituju mnoštvo informacija o epidemiji Covida-19 kako u RS-u, odnosno BNTV i cijeloj BiH, tako i u regionu i svijetu, kada je u pitanju naša zemlja izostaju šire analize stanja u zdravstvenom sektoru, pa se sve svodi na puka upozorenja o nedostatku bolničkih kapaciteta i osoblja. Istovremeno se ne otvara  pitanje zašto se u RS-u, unatoč stalnom rastu krivulje zaraženih i preminulih, ne poseže za mjerama barem djelimičnog zaključavanja kao u susjednoj Hrvatskoj i posljedicama koje to može izazvati po zdravlje stanovništva.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Sve što građani nisu mogli saznati od informativne redakcije RTRS-a, mogli su vidjeti u Dnevniku BNTV-a, a odnosi se na najavu izmjene zakona o lokalnoj upravi i samoupravi. Novinari su otvorili i pitanje o tome ko je uradio radne verzije zakonskih izmjena koje su dospjele u javnost, te podsjetili na izjave Milorada Dodika, koji je i najavio izmjene zakona u cilju razvlašćivanja načelnika/gradonačelnika, do njegovog ograđivanja od izmjena, uz emitovanje izjave „Nisam nadležan“!?

Minus sedmice

RTRS
Dnevnik 2 emitovan 25. novembra, zbog manipuliranja gledateljima u izvještaju posvećenom obraćanju Milorada Dodika pred Vijećem sigurnosti UN-a.
BNTV
Nijedan izvještaj.