RTRS I BNTV: ZAMIJENILI ULOGE U IZVJEŠTAJIMA S KAZANA

Plus nedjelje

RTRS
Mini reportaža o mladom Francuzu koji je posao arhitekte zamijenio nomadskim životom. I koji pješke, vukući kolica koja su mu novi dom, obilazi Evropu, pa se tako obreo i u Trebinju.
BNTV
Izdvajamo izvještaj novinarke Danine Milaković  koja je ukazala na činjenicu da u RS-u čak 167 ljekara čeka na posao. Iznijela je zanimljive podatke o jednoj od njih, koja radi u trgovini cipela, i njenom kolegi, koji je na insistiranje inspektora rada otpušten s posla skladištara jer je bio prekvalifikovan. I predočila je te podatke ministru zdravlja RS-a, koji ovim ljudima ne nudi nadu da će posao dobiti u dogledno vrijeme.

Minus nedjelje

RTRS
Ono što bi trebalo biti izvještaj pretvorilo se u komentar novinarke Sandre Kukić (Dnevnik 2, 16. juni). Naime, RTRS nastavlja forsirati tvrdnju o nakani ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da kroz odluku o formiranju operativne grupe za borbu protiv terorizma, kako tvrdi novinarka, “pokuša uvesti reformu policije na mala vrata”. Sve to “zna i tumači” Kukić iz same odluke o formiranju imenovanog tijela. Sugovornika koji to potvrđuju, objašnjavaju ili pak demantuju, nema. Ali i to je RTRS.
BNTV
Nejasan senzacionalistički pristup događaju iz crne hronike. Riječ je o napadu sina vatrenim oružjem na roditelje u jednoj bošnjačkoj porodici u selu nadomak Zvornika. Pozivajući se na prepričavanje izjava rođaka te porodice, u prvi plan se izdvaja da je “sin pucao na oca i fizički napao majku uzvikujući Allahu ekber”?!
Na sličnom fonu je i izvještaj novinarke Ljiljane Faladžić, koja je bez ikakvog propitivanja prihvatila i prenijela tvrdnje pripadnika policije RS-a koji navode da dvojica braće bošnjačke nacionalnosti konstantno provociraju policiju kako bi dobili azil u nekoj od država Evropske unije.

RTRS I BNTV: ZAMIJENILI ULOGE U IZVJEŠTAJIMA S KAZANA

RTRS: Nepostojeći skandal s entitetskom zastavom

13. – 19. juni 2016.

RECIKLIRANI STAVOVI: Nedjelja koju je pojela priča o rezultatima popisa stanovništva u BiH, u najkraćem je opis dnevnika emitovanih na javnom servisu RS-a. Gledaoci, iako ih se iz dnevnika u dnevnik o tome informisalo, nisu saznali ništa novo o ovoj temi. Pa jednako kao što su srpski političari reciklirali svoje stavove o neprihvatljivosti objave rezultata zbog, po njima, spornih 196 hiljada nerezidentnih stanovnika, isti su samo i prenošeni u dnevnicima. Uz opaske i zaključke novinara “da je  Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, pokrenuo spiralu krize u Bosni i Hercegovini, ili “da konsenzus i dalje nema stalnu adresu u BiH”.

SASTANAK MINISTARA: Napraviti priču i tamo gdje je nema, nastojati pretvoriti je u skandal, manir je uredništva Dnevnika 2. Ove nedjelje svjedočili smo tome kroz izvještaj o sastanku ministara Centralnoevropske inicijative (CEI), održanom 16. juna. Činjenica da je to bio najveći međunarodni skup koji se desio u Banjoj Luci u posljednjih deset godina ostala je u potpunoj sjeni navodnog incidenta, koji je pokušao da “izazove protokol ministarstva spoljnih poslova BiH tražeći da se sa zgrade Banskog dvora ukloni zastava RS-a”. Novinarka Ljiljana Preradović cijeli je izvještaj na tome gradila, ističući da “zastave RS-a nije bilo ni u sali u kojoj je održana ministarska konferencija”. Pa potom i izjava predstavnika vladajućih struktura RS-a koji je osudio “sramni pokušaj veličanja BiH”. Iz svega je jedino evidentno da i novinarka i uredništvo dnevnika i potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković  zaboravljaju ključnu činjenicu – da je Republika Srpska entitet u BiH, a ne država. Pa shodno tome ni njena zastava nema što da traži na međudržavnom skupu.

Izdvojeno

Ko se ne sjeća posljednjih, opštih izbora 2014. godine? I odlaska u jeku predizborne kampanje tadašnjih i sadašnjih premijerke i predsjednika RS-a, Željke Cvijanović i Milorada Dodika u Rusiju. Tada su nakon povratka obavijestili javnost da su u Moskvi dogovorili “veliki i mali ruski kredit”. Koji su RS trebali riješiti brojnih ekonomskih problema i omogućiti restrukturiranje njenih dugova. Izbori su bili i prošli, krediti nisu došli. Ali ni Milorad Dodik ni RTRS ne odustaju od Potemkinovih sela. Ponovo Dodik u Rusiji. Ovaj put u Sankt-Peterburgu. Istina, nema kredita, ali ima “potpisane mape puta” između Sanktpeterburške gubernije i RS-a o ekonomskoj saradnji. Narod bi kazao “živi bili pa vidjeli”.

Ocjena 2

BNTV: Promjenjivo profesionalno

13. – 19. juni 2016.

EVO KAKO SE TO RADI: Kad već na RTRS-u nisu mogli saznati o cilju i značaju održavanja konferencije ministara spoljnih poslova Centralnoevropske inicijative, gledaoci su imali priliku to nadoknaditi u izvještaju emitovanom u Dnevniku BNTV-a. Novinarka Tijana Simović  upoznala ih je sa svim ključnim porukama ovog skupa, koji je od posebnog značaja za podizanje međunarodnog ugleda BiH.

DOBRA PARALELA: Iako su i novinari BNTV-a gledaoce izvještavali o svim sporenjima vezanim za objavu rezultata popisa, fokus dnevnika u protekloj nedjelji bio je na nizu otvorenih problema građana. Uz izvještaj o ponovnom štrajku upozorenja radnika Željeznica RS, izdvajamo i prilog o samo formalnoj brizi društva /vlasti prema potrebama višečlanih porodica. Novinarka Simović pravi dobru paralelu između lamentiranja nad padom nataliteta i živog primjera porodica kojima se uskraćuju čak i prava definisana zakonom.

Izdvojeno

Dnevnici BNTV-a karakteristični su po činjenici da ne odustaju od tema koje otvore. Iz ovonedjeljnih dnevnika izdvajamo priču o tome kako su za zapošljavanje pripravnika bitnije političke i rođačke veze od uspjeha postignutog tokom školovanja. I onda na osnovu tih “političkih kriterija”, svjedočile su dvije diplomirane pedagoginje, konkursne komisije donose odluku o zapošljavanju.

Ocjena  4

Komparativa analiza

Odlazak lidera SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na Kazane, stratište sarajevskih Srba tokom minulog rata, izazvalo je brojne  proturječne komentare u bh. javnosti. RTRS je ipak profesionalno uradila izvještaj o ovom događaju, suočavajući izjave Izetbegovića i porodica žrtava koje još traže posmrtne ostatke svojih srodnika.

Na drugoj strani, iz izvještaja novinarke BNTV-a Slađane Jašarević jasno se iščitavalo da ona nije zadovoljna ni kada bošnjački političari ne odaju počast srpskim žrtvama, ali i kada to čine. I u već prepoznatljivom maniru, Jašarević u najavi ističe da su na Kazanima “zvjerski ubijene stotine, a možda i hiljade sarajevskih Srba”. Potom slijedi i njeno pitanje o spomen-obilježju na Kazanima i gotovo jasno nezadovoljstvo zbog Izetbegovićevog odgovora “zašto ne”.

About The Author