THE DIGITAL NEWS REPORT 2016

Reutersov institut za proučavanje novinarstva objavio je dosad najveću studiju koja ostaje najmjerodavnija studija ove vrste, Digitalni izvještaj o vijestima 2016 (The 2016 Digital News Report). Studija je bazirana na anketi od 50,000 online medijskih konzumenata diljem 26 zemalja. Izvještaj otkriva da se publicisti diljem svijeta suočavaju sa neviđenom razinom narušavanja poslovnih modela kao i oblicima od kombinacije uspona društvenih platformi do prelaska […]

THE DIGITAL NEWS REPORT 2016

Reutersov institut za proučavanje novinarstva objavio je dosad najveću studiju koja ostaje najmjerodavnija studija ove vrste, Digitalni izvještaj o vijestima 2016 (The 2016 Digital News Report). Studija je bazirana na anketi od 50,000 online medijskih konzumenata diljem 26 zemalja.

Izvještaj otkriva da se publicisti diljem svijeta suočavaju sa neviđenom razinom narušavanja poslovnih modela kao i oblicima od kombinacije uspona društvenih platformi do prelaska na mobilni sadržaj i sve veće potrošačko odbacivanje online oglašavanja.

Neki od rezultata su:

  1. Društvene mreže su glavni izvor vijesti: Polovica (51%) anketiranih je izjavilo da svake sedmice koriste društvene mreže kao izvor vijesti. Jedan od deset (12%) kaže da je to njihov glavni izvor. Facebook je dosada najvažnija mreža za potraživanje, čitanje/gledanje i dijeljenje vijesti.
  2. Društvene mreže su daleko važnije za žene i mlade: Oko 28% mladih (18-24 godina) kažu da su društvene mreže njihov najvažniji izvor vijesti.
  3. Izvor vijesti obično nije naveden: Sve veća mogućnost pristupa vijestima te povećana konzumacija istih putem društvenih mreža, preko portala i mobilnih aplikacija, pokazuje da se čak duplo manje puta navodi originalno podrijetlo vijesti (Velika Britanija i Kanada).
  4. Televizijske vijesti još uvijek su najvažnije za stariju populaciju ali sa stalnim trendom opadanja popularnosti.
  5. Povećava se upotreba pametnih telefona zbog čitanja vijesti, brojka doseže čak polovicu ispitanika (53%), dok se upotreba računala znatno smanjuje te porast upotrebe tableta se poravnava.

Pročitajte ostale rezultate na digitalnewsreport.org

About The Author