Izrael potvrdio da je izveo napad u području gdje je ubijena porodica novinara Al Jazeere

Novinar Wael Al-Dahdouh sahranio je najbliže članove svoje porodice

Izrael potvrdio da je izveo napad u području gdje je ubijena porodica novinara Al Jazeere

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su izvele napad usmjeren na Hamas u području gdje je ubijena porodica reportera Al Jazeere Waela Al-Dahdouha. Njegov sin, kćerka i unuk ubijeni su u srijedu u izbjegličkom kampu u središtu Gaze.

Prema saopćenju Al Jazeere, koja je snažno osudila napad, Al-Dahdouhova porodica živjela je u kući u kampu Nuseirat u središnjoj Gazi nakon što je raseljena iz sjeverne Gaze poslije izraelskog upozorenja stanovnicima da se presele na jug zbog vojne akcije.

Njegov petnaestogodišnji sin Mahmoud bio je u posljednjoj godini srednje škole, javlja Al Jazeera, dok je njegova kći Sham imala sedam godina, a unuk Adam 18 mjeseci. Ostali članovi porodice ostali su zatrpani ispod ruševina, ali se zna da su neki preživjeli.

Snimka objavljena na internetu prikazuje Al-Dahdouha uplakanog u bolnici, držeći nešto što je izgledalo kao tijelo njegove sedmogodišnje kćeri i klečeći nad tijelom svog sina tinejdžera.

– U Gazi uopće nema sigurnog mjesta – rekao je u engleskom prijevodu intervjua za Al Jazeeru. On je danas sahranio članove svoje porodice.

Al-Dahdouh je šef ureda Al Jazeere Arabic u Gazi i nekoliko godina radi za tu TV kuću. Al Jazeera je objavila kako je “duboko zabrinuta za sigurnost i dobrobit kolega u Gazi i smatra izraelske vlasti odgovornima za njihovu sigurnost”.

– Pozivamo međunarodnu zajednicu da intervenira i stane na kraj ovim napadima na civile, čuvajući tako nedužne živote – naveli su.

Najmanje 24 novinara do sada su ubijena u posljednjem sukobu između Izraela i Gaze, prema podacima Odbora za zaštitu novinara, dok je Gaza pod kontinuiranim vojnim bombardiranjem Izraela nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra.

Izvor: BBC

About The Author