Google u Indiji dobio kaznu od 161 milion dolara zbog nepoštenih praksi

Regulator za konkurentnost Indije tvrdi da Google zloupotrebljava licenciranje svog Android operativnog sistema

Google u Indiji dobio kaznu od 161 milion dolara zbog nepoštenih praksi

Indijske vlasti kaznile su Google s 161 milion dolara zbog korištenja Android platforme da dominira tržištem. Indijski državni regulator za konkurentnost optužio je Google da i dalje sklapa “jednostrane sporazume” s proizvođačima pametnih telefona kako bi osigurao dominaciju svojih aplikacija.

Googleu je naređeno da “prestane i odustane” od takvih praksi. Kompanija se još nije oglasila oko kazne ili optužbi.

Regulator za konkurentnost Indije (CCI) naveo je u saopćenju da Google “zloupotrebljava licenciranje svog Android operativnog sistema za čitav niz pametnih telefona različitih proizvođača, web pretraživača, pregledavanja i usluga video hostinga.

Rečeno je da Google ulazi u prisilne sporazume sa proizvođačima uređaja kako bi osigurao da se koristi čitav set njegovih aplikacija – kao što su Google Chrome, YouTube, Google Maps i druge.

U saopćenju se dodaje da ova praksa guši konkurenciju i daje Googleu kontinuiran pristup podacima o potrošačima i unosnim mogućnostima oglašavanja.

CCI je također zatražio od Googlea da ne prisiljava proizvođače uređaja da unaprijed instaliraju njegove aplikacije, navodeći da oni moraju dozvoliti proizvođačima i korisnicima da instaliraju aplikacije po svom izboru tokom podešavanja uređaja.

– Tržištima bi trebalo dopustiti da se takmiče na temelju zasluga, a odgovornost je na dominantnim igračima (u ovom slučaju, Googleu) da svojim ponašanjem ne ugrozi tržišnu konkurenciju na temelju zasluga – stoji u saopćenju.

Google se suočava s nizom antimonopolskih slučajeva u Indiji, a vlasti također istražuju Googleovo ponašanje na tržištu pametnih televizora i njegov sistem plaćanja unutar aplikacije. Istraga povezana s Androidom pokrenuta je 2019. godine nakon pritužbi korisnika Android pametnih telefona.

Slučaj je sličan onom s kojim se Google suočio u Evropi, gdje su regulatori kompaniji nametnuli kaznu od pet milijardi dolara zbog korištenja svog operativnog sistema Android za stjecanje nepravedne prednosti na tržištu.

Izvor: BBC

About The Author