Šesti PRESS film festival: Novinarstvo se pokazalo iznimno važno u koronavirus krizi

Učesnici tribina smatraju da će se nakon krize koju je izazvala pandemija Covid-19 mnogo stvari u svijetu promijeniti

Šesti PRESS film festival: Novinarstvo se pokazalo iznimno važno u koronavirus krizi

 

Novinarstvo se pokazalo iznimno važno tokom pandemije koronavirusa, pokazalo je važnost pravovremene i tačne informacije, istaknuto je u okviru šestog izdanja PRESS film festivala, na čijoj je tribini izražena zabrinutost oko posljedica koronavirusa na medije i novinarstvo.

– Novinarstvo se pokazalo iznimno važno u ovoj krizi, pokazalo je koliko je važna pravovremena i tačna informacija s obzirom da smo suočeni s čitavim nizom teorija urota, zavjera s kojima nas iz dana u dan bombardiraju – kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

U okviru tribine “Mediji u svjetskim krizama; COVID-19” novinar Hrvoje Šimičević izrazio je uvjerenje da finansijska kriza neće biti laka stoga smatra da pred medijima u svijetu i Hrvatskoj nisu baš svijetli dan. Čini mu se da je ova situacija s Covid-om ubrzala propast dobrog dijela tradicionalnih medija.

Naveo je i da je prema istraživanju, 80 posto freelancera (slobodni novinari), najugroženije grupe koja nema stalni posao, ostalo bez ključnih prihoda kada se pojavio koronavirus, odnosno kada su uvedene mjere suzbijanja virusa.

Novinar Krešimir Zupčić naveo je rezultate istraživanja koje su HND i Sindikat novinara proveli, a prema kojima je 28,7 posto vanjskih saradnika u medijima ostalo bez posla od početka krize, 26,2 posto izgubilo je većinu poslova, a 15,9 posto ostalo je bez otprilike polovice prijašnjih angažmana.

To znači da je oko dvije trećine vanjskih saradnika, takozvanih freelancera ostalo bez svih, većine ili polovine poslova od početka krize izazvane pandemijom Covid-19.

Alarmantno je, kaže Zupčić, da je gotovo trećina njih ostala bez svih prihoda. Samo 14 posto ispitanika uspjelo je zadržati većinu prijašnjih poslova.

Drugog dana festivala održana je tribina “Covid-19 i velike svjetske promjene”, na kojoj su učestvovali historičar Tvrtko Jakovina, novinarka Ivana Dragičević i Daniel Pavlić, selektor PRESS film festivala, koji je istaknuo kako je Covid-19 izazvao i izaziva velike promjene u svijetu

Odgovarajući na upit o kakvim se to promjenama radi novinarka N1 televizije Ivana Dragičević je kazala kako je ovo što sada živimo akceleracija događaja, jer se radi o izuzetno dinamičnoj situaciji na globalnoj razini.

Dragičević je istaknula važnost edukacije u svim segmentima društva o problemu Covid-19, jer nemogućnost shvatanja što će biti i strah od nepoznatog ljude plaši.

Historičar Tvrtko Jakovina kazao je da je svjestan opasnosti u kojem je jedan sistem u međunarodnim odnosima obojio sve druge događaje koji su se u svijetu događali paralelno od stalne krize na Bliskom istoku i drugih.

Kazao je i da ozbiljne zemlje, poput na primjer Francuske, pripremaju za vrijeme koje dolazi, što uključuje jačanje važnosti i svjesnosti o nužnosti zelene ekonomije, brige oko prirode i ljudskog okoliša, drugačijih i drugih pogonskih goriva.

Mišljenja da su u tom smislu planovi velikih država koje će usmjeravati procese vrlo važni te se upitao je li je Covid-19 ta tačka koja će pokrenuti te procese.

Govoreći o pitanju vakcine i trke istoka i zapada, odnosno Rusije na jednoj i Sjedinjenih Američkih Država na drugoj strani, Jakovina je kazao da je općenito mišljenje i povjerenje veće prema zapadnim rješenjima u otkivanju vakcine, ali ako se ruska vakcina pokaže uspješnom bit će dobrodošla i prihvatljiva, ali u svakom slučaju to će biti velika pobjeda nauke.

Učesnici tribine složili su se da će se nakon krize koju je izazvala pandemija Covid-19 mnogo stvari u svijetu mijenjati.

PRESS film festival organizirali su HND i Ekološka kulturna scena EKS od 11. do 13. septembra. Selektor filmova bio je režiser Daniel Pavlić.

Festival je otvorio kratki film “Second wave” novinara Miroslava Edvina Habeka i fotoreportera i snimatelja Daniela Kasapa. Na programu prve večeri prikazani su filmovi “Mental health care institution on the Covid-19 crises” Tomislava Žaje, “Mute” Lucy Cashion (SAD) i “Inside and outside” Yihan Lin (Kina).

Drugog dana festivala prikazani su filmovi “U zoni ograničenja” Srđana Vrančića, “Pandemija” Marijana Crtalića i “From hell to Hollywood”, Jona Krolla i Scotta Templetona (SAD).

Izvor: Hina/HND

About The Author