BHT1 I FTV: Samo što nismo u EU – platama političara već jesmo

Dobra vijest iz Bruxellesa ne treba stvarati euforiju, nego odgovornost za posao koji je pred bh. vlastima – poruka je više puta ponovljena tokom sedmice na oba javna televizijska servisa

BHT1 I FTV: Samo što nismo u EU – platama političara već jesmo

 

BHT1: Kandidatski status

  1. – 20. decembar 2022.

PRVE REAKCIJE: Dobijanje kandidatskog statusa za BiH obilježilo je ton dnevnika emitovanih na BHT1 tokom protekle sedmice. Iz Bruxellesa se javlja reporter Dušan Gajić, koji analitički prenosi atmosferu iz administrativne prijestolnice Evropske unije, zaključujući da posao tek počinje. Izvještavajući ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, reporterka Hatka Nezirević donosi prve reakcije kako zvaničnika tako i građana, što bilježimo kao ispravno i profesionalno izvještavanje. Izostaje, kao i u slučaju izvještaja u Dnevniku 2 FTV-a, pitanje za predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović nakon njene izjave kako se radi o političkoj odluci u svjetlu novih geopolitičkih okolnosti; pojašnjenje ne bi bilo naodmet, a i dalo bi javnosti ideju na koji se način gospođa Cvijanović odnosi prema novom statusu BiH u kontekstu EU.

POSKUPLJENJA: BHT1 posvećeno mjesecima prati sve što su nam na domaćem planu donijela tektonska pomjeranja na globalnoj sceni, u prvom redu poskupljenja. Da li će cijena hljeba i drugih pekarskih proizvoda padati? Donosi se priča o formiranju ostalih cijena te na koji način to utiče na cijenu hljeba. Istakli bismo da se ovakva pitanja, ona od egzistencijalnog značaja za sve nas, često nalaze u dnevnicima BHT1 i stoga je važno pohvaliti ih na takvoj uredničkoj odrednici.

POPLAVE I POSLJEDICE: U svjetlu činjenice da je vijest o dobijanju kandidatskog statusa mogla zasjeniti sve ostalo, BHT1 je na visini zadatka: nakon prošlosedmičnih poplava u Krajini, reporteri su ponovo na terenu. Zbrajaju se štete, mještani poplavama pogođenih područja, ne skrivajući emocije, objašnjavaju šta su sve pretrpjeli i kakve je posljedice ostavila prirodna nepogoda.

BHT1 donosi i priču o nastavniku koji je nakon osude zbog bludnih radnji nad učenicom – vraćen na posao. Tema uključuje zakonski osnov za rješavanje ovakvih slučajeva: u jednom entitetu presuđeni pedofili mogu raditi s djecom, a u drugom su zakonski spriječeni. Dobro obrađena tema.

Ocjena: 7

 

FTV: Nova koalicija

  1. – 20. decembar 2022.

MALO DOBRIH VIJESTI: Reakcije domaće i regionalne, kao i sve što je uslijedilo nakon vijesti da je BiH dobila status kandidata za EU, bilježe se na Dnevniku 2 tokom cijele sedmice. Upućuju se optimistične poruke – koje FTV vrijedno bilježi – a novinari, uz važan kritički osvrt prema bh. vladajućoj garnituri, i navode kako zasluge sigurno ne pripadaju političarima, nude ipak malo vedriji ton za kraj turbulentne godine, toliko potreban gledateljima, građanima BiH. Puno se prostora ustupljuje i analitičarima, koji daju poseban kontekst, tvrdeći da nema mjesta euforiji – jer posao tek predstoji.

SRETNA NAM NOVA KOALICIJA: Osim za Bosnu i Hercegovinu zbog dodjele statusa kandidata, 15. decembar bio je sretan dan i za jedan dio političke scene: Osmorka, HDZ BiH i SNSD potpisali su sporazum o formiranju vlasti. FTV donosi dobar prilog, izjavama i reporterskim uklonom tražeći gdje će ovo odvesti BiH. Reporteri Mima Golubić i Haris Šertović donose tematski blok o pozicijama novopečenih koalicionih partnera i kako će se situacija dalje odvijati. Dnevnik D nastavlja pratiti ovu temu, kao i kandidatski status, u kojem se ugošćava političar Ilija Cvitanović. Potpisivanje sporazuma praćeno je tokom sedmice, uz oprezan ton izvještavanja, što je razumljiv reporterski pristup, jer – čekaju se konkretni potezi nakon što se tinta na potpisanim sporazumima osuši. Primjetan je pomirljiv i optimističan ton u izjavama političara koji su dijelom koalicijske platforme.

ŠTA POVEZUJE MESDŽID I DJEDA MRAZA? Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić digao je prašinu u javnosti tražeći od sindikalnih organizacija da provedu anketu u kojoj bi se roditelji izjasnili da li njihove vjerske osjećaje vrijeđaju dodjela paketića i Djed Mraz kao nezaobilazni dio novogodišnjeg dekora. FTV pravilno izvještava o ovoj temi, donosi Ramićevu izjavu u kojoj pravda svoj potez činjenicom da je u sali u kojoj se treba odigrati dodjela paketića ranije traženo da bude mesdžid pa to nije dozvoljeno – ergo, treba zabraniti i Djeda Mraza. Neko dovitljiv je na društvenim mrežama postavio smisleno pitanje: možemo li 30 godina nakon rata zabraniti Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica – kad je očito da ne uspijevaju decenijama završiti priču o izbjeglicama.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Obje televizije vrlo iscrpno izvještavaju o temi koja je obilježila sedmicu: dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU osvjetljava se iz više uglova, od pristupnih fondova, do naših kapaciteta da odgovorimo na spisak od 14 prioriteta. Za mišljenje se pitaju svi: političari, građani, analitičari, bivši i sadašnji diplomati, stranci, domaći, baš svi. Dobro popraćena važna vijest. Vrijedi spomenuti da je BHT1 u danu njenog objavljivanja, ovoj temi posvetila čak 21 minutu.

Potpisivanje sporazuma Osmorke, HDZ-a i SNSD-a također je dobro popraćeno na oba javna servisa. FTV, usto, prati temu koja je uznemirila javnost: Samir Alihodžić vraćen na posao nastavnika u OŠ “Grbavica 1” u Sarajevu iako je osuđen na jednu godinu zbog bludnih radnji nad maloljetnicom. Reporterka Gordana Antonić pravi sveobuhvatan prilog, sa sve zakonskim pretpostavkama koje dozvoljava ovakav nevjerovatan scenario. Priča se nastavlja pratiti i u narednim danima. U moru pregovora i dogovora, u drugom je planu ostalo povećanje plata članovima Predsjedništva, ministrima i parlamentarcima, a FTV daje primat ovoj temi propitujući osnov za donošenje ovakve odluke.

Plus sedmice

BHT1 

Nakon 12 minuta tematskog bloka u udarnom terminu Dnevnika 2 tog 15. decembra, posvemašnjeg izvještaja o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, BHT1 nastavlja u istom tonu te u narednim minutama ugošćava nekadašnjeg šefa bh. diplomatije Zlatka Lagumdžiju. On, i simpatizeri i protivnici mu to priznaju, zbog svog prijašnjeg radnog iskustva ima mnogo toga korisnog za podijeliti s javnošću kad je riječ o narednim koracima naše zemlje.

FTV

Pohvalno je da FTV ima reportera, Aleksandra Markovića, u Bruxellesu na dan kad je BiH dobila kandidatski status za EU. Marković na neobičan način donosi izvještaj – iz ličnog ugla, i to stvara zanimljiv i dinamičan prilog. Govori nam zašto je sretan, tužan i razočaran, sve hronološki redajući: kakva je sreća ovo za nas, a kakve je sve traljave poteze vukla bh. vlast, zašto ne ispunjavamo uslove, onih 14 prioriteta – što nas već godinama drži van evropske zajednice. Odličan analitički izvještaj o tome šta su bh. vlasti uradile, ispričano razumljivim i jezikom neopterećenim zakonskim odredbama. Marković i u narednim danima iz Bruxellesa donosi dobre priloge, s izjavama različitih sagovornika, opravdavajući svoju ulogu na licu mjesta – u sjedištu moći Evropske unije.

Minus sedmice

BHT1

Priča o raspodjeli resora unutar Osmorke mogla je imati bolje riješen prilog. Ono što se iskristalisalo kao pitanje tokom sedmice jeste da li će na poziciju ministra vanjskih poslova BiH zasjesti Dino Konaković (NiP) ili Sabina Ćudić (Naša stranka), i umjesto da od njih zatraži izjave, BHT1 koristi snimke Konakovićevog gostovanja na Face TV-u te izjavu Sabine Ćudić za N1 kako bi nam donio detalje ove teme.

FTV

U nekoliko navrata, Željka Cvijanović izjavljuje kako smo kandidatski status trebali dobiti ranije, a da je sad to politička odluka u svjetlu novih geopolitičkih okolnosti. Reporter propušta priliku pitati gospođu Cvijanović na šta konkretno misli i da li to njoj kao predsjedavajućoj Predsjedništva BiH znači. I još nešto: viješću da je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva Argentina savladala Francusku i treba otvoriti Dnevnik 2 – jer to zanima javnost; ali nas zanima je li bilo moguće da od BHT1 zatraže barem nekoliko snimaka sa finala (ako to prava i pravila dozvoljavaju), jer su statični snimci, odnosno fotografije s utakmice, teško mogli dočarati atmosferu.

About The Author