Rusija dodala novinara dobitnika Nobelove nagrade Dmitrija Muratova na popis ‘stranih agenata’

Urednik Novaya Gazete optužen da je koristio strane platforme za širenje stavova koji kreiraju negativno mišljenje prema Rusiji

Rusija dodala novinara dobitnika Nobelove nagrade Dmitrija Muratova na popis ‘stranih agenata’

Rusija je dodala cijenjenog novinara i dobitnika Nobelove nagrade Dmitrija Muratova na popis stranih agenata, etiketu koju vlasti obično koriste kako bi ugušile kritičare.

Potez koji je usmjeren na urednika vodeće ruske nezavisne publikacije, Novaya Gazeta, dio je šireg slamanja uglednih institucija civilnog društva koje se ubrzalo s napadom Moskve na Ukrajinu.

Muratov je “koristio strane platforme za širenje mišljenja s ciljem formiranja negativnog stava prema vanjskoj i unutrašnjoj politici Ruske Federacije”, saopćilo je rusko Ministarstvo pravosuđa obrazlažući tu odluku. Ministarstvo je također optužilo Muratova za distribuciju sadržaja drugih stranih agenata.

– Šta se tu ima komentirati? Za komentare obratite se Ministarstvu pravosuđa – stoji na web stranici Novaya Gazeta i dodaje se da popis stranih agenata sada uključuje 674 osobe i organizacije.

Oznaka, koja podsjeća na izraz “neprijatelji naroda” iz sovjetske ere, donosi teška administrativna ograničenja i zahtijeva otkrivanje izvora finansiranja. Također prisiljava strane agente da sve objave – uključujući i objave na društvenim mrežama – označe tom oznakom.

Označavanje je dio niza zakona koje Kremlj koristi kako bi ušutkao kritičare, zajedno s oštrijom oznakom “nepoželjna organizacija”.

Otkako je poslala trupe u Ukrajinu, Moskva je pojačala napore da iskorijeni neslaganje. Većina istaknutih protivnika nalazi se iza rešetaka ili u egzilu.

Dok mnogi nezavisni novinari rade iz inozemstva, Muratov je nedavno viđen u Rusiji. On je dio advokatskog tima koji brani svog prijatelja Olega Orlova, supredsjednika ruske organizacije za ljudska prava Memorijal.

Orlovu se sudi zbog usamljenih protesta protiv napada na Ukrajinu i zbog autorskog teksta u francuskom časopisu Mediapart pod naslovom “Htjeli su fašizam, dobili su ga”. Optužen je za diskreditaciju vojske, što je jedno od oružja koje Moskva koristi protiv kritičara vojne operacije.

Godine 2021., kada je Muratov primio Nobelovu nagradu za mir, posvetio ju je “palim” novinarima Novaye Gazete koji su “dali živote za svoju profesiju”.

Od 2000. godine šest novinara i saradnika Novaya Gazete je ubijeno, uključujući i istraživačku novinarku Annu Politkovskaya, koja je ubijena u Moskvi na rođendan predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: The Guardian

About The Author