X će moći prikupljati biometrijske podatke i podatke o zaposlenju

TikTok već prikuplja biometrijske podatke u SAD-u, prema pravilima kompanije o politici privatnosti

X će moći prikupljati biometrijske podatke i podatke o zaposlenju

X, prije poznat kao Twitter, prikupljat će biometrijske podatke o svojim korisnicima, poput fotografije njihovog lica, u okviru ažuriranja politike privatnosti koja stupa na snagu 29. septembra.

Osobe koje su se prijavile na njegovu pretplatničku uslugu X Premium, mogu odlučiti da li će dati selfie i identifikacijski dokument s fotografijom za provjeru. Nova politika također navodi da X može prikupljati historiju o zaposlenjima i obrazovanju.

To bi značilo da mogu “preporučiti potencijalne poslove, koje je moguće podijelili s potencijalnim poslodavcima kada se neko prijavljuje za posao”, a bilo je nagađanja da X možda želi ponuditi usluge zapošljavanja.

U maju je X Corp kupio tehnološku službu za zapošljavanje pod nazivom Laskie. Bilo je to prvo preuzimanje neke kompanije otkako je Elon Musk prošle godine kupio Twitter, kako se tada zvao, za 44 milijarde dolara.

– Možemo prikupljati i koristiti lične podatke (kao što je historija o zaposlenju, obrazovanju, preferencije pri zapošljavanju, vještine i sposobnosti i aktivnost traženja posla) kako bismo preporučili potencijalne poslove i podijelili ih s potencijalnim poslodavcima kada se neko prijave za posao, da bi poslodavci mogli pronaći potencijalne kandidate i prikazati relevantnije oglašavanje – navodi se.

Profesorica na Univerzitetu Washington u St Louisu Liberty Vittert rekla je da je taj potez u skladu s pokušajem X-a da uspostavi “ciljanija i individualnija iskustva za korisnike” i konkurentske platforme kao što je LinkedIn.

No ističe je da je ta promjena na koju bi korisnici “apsolutno trebali biti oprezni”, upozoravajući da bi je poslodavci mogli zloupotrijebiti na načine kao što su korištenje tweetova, retweetova ili praćenja računa za donošenje odluka o poslu.

Istraživačica tehnološke etike Stephanie Hare kaže da je u pitanju “masivno prikupljanje podataka, iako uz vaš pristanak” i budući da to nije obavezno za korisnike, ona ne vjeruje da je taj potez uznemirujući sa stanovišta građanskih sloboda.

Prema X-u, prikupljanje biometrijskih podataka – termin koji pokriva podatke koji se odnose na fizičke atribute osobe kao što je skeniranje lica ili otisak prsta – namijenjeno je korisnicima X Premium.

Kompanija je navela da će X dati opciju korisnicima da daju svoju službenu iskaznicu, u kombinaciji sa selfiejem.

– Biometrijski podaci mogu se izdvojiti i iz službene lične iskaznice i iz selfie slike. To će nam dodatno pomoći da povežemo račun sa stvarnom osobom obradom njihove službene iskaznice. To će također pomoći X-u da se bori protiv pokušaja lažnog predstavljanja i učine platformu sigurnijom – naveli su.

Musk je također ponovio planove X-a da korisnicima pruži mogućnost upućivanja video i audio poziva. Rekao je da ta opcija “radi na iOS-u, Androidu, Macu i PC-u” i da neće biti potreban nikakav telefonski broj. Međutim, nije naveden datum kada će nova opcija pozivanja biti dostupna.

TikTok već prikuplja biometrijske podatke u Sjedinjenim Američkim Državama. “Možemo prikupljati biometrijske identifikatore i biometrijske podatke kako je definirano američkim zakonima, kao što su lice i glas”, navodi kompanija u svojoj politici privatnosti.

Međutim, prošle godine na saslušanju u Senatu, tadašnja TikTokova glavna operativna direktorica, Vanessa Pappas, rekla je da kompanija nije koristila “nikakvu vrstu prepoznavanja lica, glasa ili zvuka ili tijela koja bi identificirala pojedince”.

Musk ima ambiciju pretvoriti X u “aplikaciju za sve”, jedinstveno mjesto za razne usluge, kao dio tog plana je dodavanja opcija i ažuriranja pravila o privatnosti.

Izvor: BBC

About The Author