BBC najavljuje smanjenja broja radnika

Korporacija će ukinuti proizvodnju radijskih emisija na 10 jezika, uključujući kineski, hindski i arapski

BBC najavljuje smanjenja broja radnika

BBC je najavio duboke rezove u proizvodnji Svjetskog servisa koji će rezultirati gubitkom stotina radnih mjesta, rekavši da je bio prisiljen djelovati zbog trenutnog vladinog zamrzavanja naknada za licence.

U potezu koji bi mogao oslabiti moć Ujedinjenog Kraljevstva širom svijeta, korporacija će prestati proizvoditi radio program na 10 jezika, uključujući kineski, hindski i arapski.

BBC Persian će prekinuti svoje audio emitiranje usmjereno na Iran, s objavom koja dolazi u vrijeme kada se u zemlji odvijaju veliki protesti.

Također će doći do promjene u fokusu radijskog programa Svjetske službe na engleskom jeziku, s više vremena posvećenog vijestima uživo i sportskom programu na račun samostalnih programa.

Otprilike 382 radna mjesta bit će izgubljena kao rezultat prijedloga, za koje je BBC rekao da su potrebni kako bi se ostvarila godišnja ušteda od 28,5 miliona funti.

Televizijska kuća okrivila je godine zamrzavanja naknada za licence ispod inflacije koje je nametnula vlada, uz brzo rastuće troškove produkcije programa zbog stanja ekonomije.

Philippa Childs iz radiodifuzijskog sindikata Bectu rekla je da je prepoznato da se BBC treba prilagoditi digitalnoj eri, ali da vladino zamrzavanje naknade za licence ima “potencijalne posljedice za reputaciju BBC-ja u svijetu”.

World Service je tradicionalno finansirala direktno vlada i smatralo se alatom moći koji je britanskim vijestima i informacijama donosio stotine miliona ljudi širom svijeta.

Taj je novac uglavnom presušio kao dio mjera štednje Georgea Osbornea 2010. godine, kada je račun za operacije World Servicea prebačen na domaće obveznike licenciranja.

Od tada je BBC morao ići na ruku vladi kako bi tražio dodatna sredstva za podršku specifičnim projektima Svjetske službe, a ministri su od 2016. godine osigurali oko 400 miliona funti dodatnog novca.

Ranije ove godine BBC je morao zatražiti od ministara hitnih četiri miliona funti kako bi zadržao svoje operacije u Ukrajini i Rusiji u eteru.

Glasnogovornik BBC-ja rekao je da je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva konsultirano u vezi s najnovijim rezovima i da niti jedna zemlja neće potpuno izgubiti svoj sadržaj World Servicea, a digitalne operacije nastavljaju se na svim jezicima.

Bit će neto gubitak od 226 radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu i 156 u inostranstvu. Uprkos smanjenju finansiranja, BBC tvrdi da World Service i dalje doseže sedmično publiku od oko 364 miliona ljudi.

Izvor: The Guardian

About The Author