RAK podsjetio na početak perioda predizborne šutnje za medije

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti supa na snagu u subotu ujutro

RAK podsjetio na početak perioda predizborne šutnje za medije

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjetila je sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštovanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će se održati 2. oktobra.

U poglavlju 16. Mediji u izbornoj kampanji, Izbornog zakona BiH, član 16.11 se kaže da u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 1. oktobra, u sedam sati ujutro i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta do nedjelje, 2. oktobra, do 19 sati kada će biti zatvorena i biračka mjesta.

RAL također podsjeća na član 16.10 Izbornog zakona BiH u kojem se navodi da u periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se moći objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima.

Zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnijenja stupa na snagu u petak, 30. septembra i traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Izvor: RAK

About The Author