Turska dala DW-u 72 sata za podnošenje zahtjeva za dozvolu emitiranja

Glavni direktor DW-a nazvao je taj potez pokušajem cenzure

Turska dala DW-u 72 sata za podnošenje zahtjeva za dozvolu emitiranja

Vrhovno vijeće turske radiotelevizije (RTÜK) pozvalo je tri međunarodna medija, uključujući Deutsche Welle, da podnesu zahtjev za dozvolu emitiranja u roku od nekoliko dana.

Ranije ovog mjeseca, RTÜK je upozorio da će DW-u dati 72 sata da podnese dokumentaciju u vezi s medijskim zakonom iz 2019. godine ili da se “suoči sa zabranom emitiranja” i bit će im blokiraana web stranica u cijeloj Turskoj. Taj je rok stupio na snagu u ponedjeljak.

Glavni direktor DW-a Peter Limbourg rekao je da nakon što su lokalni mediji u Turskoj podvrgnuti takvoj regulaciji, sada se pokušava ograničiti izvještavanje međunarodnih medijskih servisa.

– Ovaj potez se ne odnosi na formalne aspekte emitiranja, već na sam novinarski sadržaj. To turskim vlastima daje mogućnost blokiranja cijele usluge na temelju pojedinačnih izvještaja. To bi otvorilo mogućnost cenzure i žalit ćemo se na odluku te poduzeti pravne mjere na turskom sudu – dodao je.

DW je, uz druge međunarodne emitere, jedan od rijetkih preostalih medija od kojih ljudi u Turskoj mogu dobiti nezavisne informacije. Osim DW-a, Glas Amerike i Euronews sa sjedištem u Francuskoj također su dobili obavijest da moraju podnijeti zahtjev za licencu.

DW je uspostavio ured u Turskoj u skladu sa zakonom iz 2019. godine i registriran je u nadležnom turskom ministarstvu od februara 2020. godine.

U 10-članom odboru RTÜK-a dominiraju konzervativna stranka AKP turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erodgana i njezin krajnji desni saveznik MHP stranka.

Turska je podvrgnuta nizu pritisaka zbog zabrane objektivnih glasova u medijima i među akademicima nakon pokušaja državnog udara 2016. godine protiv Erdoganove vladavine.

DW, njemačka međunarodna televizija koju finansiraju porezni obveznici, donosi vijesti na 32 jezika, uključujući turski.

Izvor: DW

About The Author