Izvještaj pokazao: Sve veći pritisci na slobodu medija u Evropi

Mnoga kršenja slobode medija dogodila su se na protestima i demonstracijama

Izvještaj pokazao: Sve veći pritisci na slobodu medija u Evropi

Evropska federacija novinara (EFJ) s Media Freedom Rapid Responseom (MFRR) objavila je godišnji izvještaj koje dokumentira sistemsko praćenje kršenja medijskih sloboda širom Evrope u 2021. godini.

Između januara i decembra 2021. godine ukupno 626 upozorenja dokumentirana su na platformi Mapping Media Freedom u državama članicama Evropske unije, zemljama kandidatima i Ujedinjenom Kraljevstvu – od fizičkih napada do SLAPP tužbi i uznemiravanja na internetu.

Ukupno 1.063 pojedinca ili medijska subjekta u 30 zemalja bili su podvrgnuti jednom ili više kršenja slobode medija, uključujući ubistvo tri novinara – što naglašava sve veće prijetnje slobodi medija, sigurnosti novinara i nezavisnom novinarstvu u Evropi.

Prošlu godinu obilježile su kao i prethodnu posljedice pandemije Covid-19. Više od jednog od četiri incidenta (26,5 posto upozorenja) povezano je s Covid-19, što je brojka usporediva s onim iz 2020. – 27,7 posto.

Mnoga kršenja slobode medija dogodila su se na protestima i demonstracijama – mnoge su održale grupe protiv vakcinacije i blokada – gdje je zabilježeno 178 upozorenja, 28,4 posto od ukupnog broja. Došlo je do porasta napada na internetu, koji je porastao s 14 posto u 2020. godini na 16,7 posto u 2021. godini.

Što se tiče vrsta napada, najčešće su uključeni verbalni napadi (41,1 posto) kao što su zastrašivanje, uznemiravanje ili uvrede, zatim pravni incidenti (25,4 posto), fizički napadi (21,1 posto), napadi na imovinu (11,8 posto) i cenzura (11,3 posto) kao što je proizvoljno uskraćivanje akreditacije ili registracije.

Izvještaj je podijeljen u četiri osnovna dijela koji nude kvantitativnu i kvalitativnu analizu glavnih napada počinjenih na novinare i medijske djelatnike tokom godine. Prvi dio daje opću sliku i uključuje vizualizacije i statistike koje sažimaju podatke i objašnjavaju glavne nalaze projekta praćenja.

Nakon analize slijede tematski izvještaji usredotočena na dvije najrelevantnije teme koje su pratili partneri tokom cijele godine: napadi i prijetnje povezane s Covidom-19 i internetski napadi.

Treći dio se fokusira na studije zemalja iz sljedećih država: Njemačka, Turska, Francuska, Italija, Srbija, Slovenija, Poljska, Grčka, Nizozemska, Španjolska, Albanija, Crna Gora i Mađarska.

Izvor: EFJ

About The Author