Evropa se priprema za nestanak mobilne mreže

Zemlje EU pokušavaju osigurati nastavak komunikacije čak i ako nestanci struje isprazne pomoćne baterije instalirane na hiljadama mobilnih antena

Evropa se priprema za nestanak mobilne mreže
Foto: Neil Soni/Unsplash

Nekad nezamisliv scenarij, ali sada moguć – mobilni telefoni mogli bi ostati bez mobilne mreže širom Evrope ove zime ako restrikcije struje ili racionalizacija energije onesposobe dijelove mobilnih mreža.

Odluka Rusije da zaustavi snabdijevanje plinom putem ključne rute Evrope nakon sukoba u Ukrajini povećala je šanse za nestašicu struje. U Francuskoj je situacija pogoršana zbog zatvaranja nekoliko nuklearnih elektrana.

Dužnosnici telekomunikacijske industrije kažu da se boje da će jaka zima staviti evropsku telekomunikacijsku infrastrukturu na test, prisiljavajući kompanije i vlade da pokušaju ublažiti uticaj.

Trenutno nema dovoljno rezervnih sistema u mnogim evropskim zemljama da se nose s raširenim prekidima napajanja, izjavila su četvorica direktora telekomunikacija, povećavajući izglede za prekide rada mobilnih telefona.

Zemlje Evropske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Njemačku, pokušavaju osigurati nastavak komunikacije čak i ako nestanci struje isprazne pomoćne baterije instalirane na hiljadama mobilnih antena raširenih širom njihovog teritorija.

Evropa ima gotovo pola miliona telekomunikacijskih tornjeva i većina njih ima pomoćne baterije koje traju oko 30 minuta za pokretanje mobilnih antena.

U Francuskoj, plan koji je iznio distributer električne energije Enedis uključuje potencijalna isključenja struje do dva sata u najgorem slučaju, rekla su dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Opći nestanci električne energije uticali bi samo na dijelove zemlje na rotirajućoj osnovi. Bitne službe poput bolnica, policije i vlade neće biti pogođene, rekli su izvori.

Enedis je u izjavi za Reuters rekao da su svi stalni korisnici tretirani na jednakoj osnovi u slučaju iznimnih prekida.

Telco kompanije u Švedskoj i Njemačkoj također su svojim vladama izrazile zabrinutost zbog potencijalnih nestašica električne energije, kazalo je nekoliko izvora upoznatih s tim pitanjem.

Švedski regulator telekomunikacija PTS radi s telekom operaterima i drugim vladinim agencijama na pronalaženju rješenja, rečeno je. To uključuje i razgovore o tome što će se dogoditi ako se struja racionalizira.

PTS finansira kupovinu mobilnih baznih stanica koje se povezuju s mobilnim telefonima kako bi podnijele duže nestanke struje, rekao je glasnogovornik PTS-a.

Proizvođači telekomunikacijske opreme Nokia i Ericsson sarađuju s mobilnim operaterima na ublažavanju uticaja nestašice struje, potvrdila su tri izvora, ali su obje kompanije odbile komentirati.

Evropski telekom operateri moraju revidirati svoje mreže kako bi smanjili dodatnu potrošnju energije i modernizirali svoju opremu korištenjem energetski učinkovitijih radijskih dizajna, rekla su četvorica direktora telekomunikacija.

U Njemačkoj Deutsche Telekom ima 33.000 mobilnih radijskih stanica (tornjeva) i njegovi mobilni sistemi za hitne slučajeve mogu podržati samo mali broj njih u isto vrijeme, rekao je glasnogovornik kompanije.

Deutsche Telekom će koristiti mobilne sisteme napajanja za hitne slučajeve koji se uglavnom oslanjaju na dizel u slučaju dugotrajnih nestanaka struje, rečeno je.

Francuska ima oko 62.000 mobilnih tornjeva, a industrija neće moći sve antene opremiti novim baterijama, rekla je predsjednica FFT-a Liza Bellulo.

Navikle na neprekinuto snabdijevanje električnom energijom desetljećima, evropske zemlje obično nemaju agregate koji bi snabdijevali struju na duže vrijeme.

Izvor: EUROACTIV

About The Author