Tokom 2019. godine više od 30 zemalja svijeta onemogućilo pristup interentu

Među zemljama koje bilježe najveći napad na slobodu informiranja je Egipat gdje je više od 34.000 različitih web stranica pretrpjelo privremenu ili potpunu blokadu

Tokom 2019. godine više od 30 zemalja svijeta onemogućilo pristup interentu
Foto: IFJ

Međunarodni dan univerzalnog pristupa informacijama obilježava se 28. septembra, a Međunarodna federacija novinara (IFJ) osudila je činjenicu da je više od 30 zemalja onemogućilo pristup interentu tokom 2019. godine, uskrativši na taj način građanima temeljno pravo na slobodan pristup informacijama.

UNESCO je ovaj datum ustanovio 2015. godine, a taj dan se obilježava i kao Dan pristupa informacijama kada se ističe važnost osiguranja slobodnog pristupa informacijama u demokratskim sistemima.

Međutim, ove godine povećan je broj slučajeva onemogućavanja pristupa interentu. Usprkos odobravanju nekoliko zakona o slobodi pristupu informacijama u svijetu, svjedočimo neumoljivom strahu od temeljnog prava građana na slobodan pristup informacijama.

Prema istraživanju IFJ-a, 31 zemlja blokirala je medije ili pristup internetu barem jednom u ovoj godini, a iako se većina obustava dogodila u azijskim i afričkim zemljama, vlade iz cijelog svijeta povećavaju trend kontrole medija i pristupa internetu.

Među zemljama koje su najistaknutije u napadu na slobodu informiranja je Egipat gdje je više od 34.000 različitih web stranica pretrpjelo privremenu ili potpunu blokadu, potom Indija s 72 slučaja obustave pristupa internetu, dok je u Turskoj najmanje 170 medijskih kuća zatvoreno od 2016. godine.

Pored Indije, azijsko-pacifičke zemlje poput Mijanmara, Indonezije, Pakistana, Šri Lanke, Irana, Uzbekistana i Kazahstana uskraćivale su pravo na pristup internetu ili zatvorile medijske kuće.

Onemogućavanje pristupa internetu i zatvaranje medija također je raširena praksa u Africi, gdje je čak 10 zemalja uvelo blokade pristupa internetu. U Sudanu je Bashirova vlada blokirala usluge društvenih medija prije njegove smrti, a Vojno prijelazno vijeće učinilo je isto kada je preuzelo vlast. Posebno je zabrinjavajuće stanje u Somaliji, gdje vlasti trajno blokiraju pristup nezavisnim medijima.

Osim Turske, još sedam evropskih zemalja obustavilo je pristup medijima i blokiralo internet. Rusija je blokirala pristup internetu tokom protesta u Moskvi 6. augusta, a Ukrajina, Belgija, Mađarska i Bugarska također su blokirale pristup različitim medijima.

U regiji Latinske Amerike, Venezuela je uvela nekoliko zastoja i ograničenja u pristupu internetu. U ovoj regiji zatvaranje medija bila je posljedica ekonomskog pritiska vlada posebno u Gvatemali i Hondurasu.

Izvor: South East European Network for Professionalization of Media (SEENPM)

About The Author