Novinar Al Jazeere koji je izgubio porodicu u zračnom napadu na Gazu vratio se na posao

Žena, djeca i unuk Waela al-Dahdouha ubijeni su u utorak u kampu Nuseirat u središnjoj Gazi

Novinar Al Jazeere koji je izgubio porodicu u zračnom napadu na Gazu vratio se na posao
Foto: AJB

Dopisnik Al Jazeere vratio se na posao samo nekoliko dana nakon što je cijela njegova uža porodica ubijena u izraelskom zračnom napadu na Gazu.

Supruga, sin, kći i unuk Waela al-Dahdouha ubijeni su u napadu u utorak navečer. Preselili su se u kuću u kampu Nuseirat u središnjoj Gazi nakon upozorenja Izraela 13. oktobra.

Dahdouh je rekao da kao šef ureda Al Jazeere u Gazi vjeruje da je njegova dužnost vratiti se na posao što je prije moguće.

– Osjetio sam da je moja dužnost, uprkos boli i otvorenoj rani, vratiti se pred kameru, te što prije komunicirati s vama na društvenim mrežama. Kao što vidite, pucnjava je posvuda u toku. Postoje zračni napadi i topničko granatiranje, a stvari se nastavljaju razvijati – kazao je.

Dahdouh je pomagao u emitiranju slika noćnog neba opkoljenog teritorija uživo kada je primio vijest da su članovi njegove porodice poginuli.

Nekoliko trenutaka kasnije, satelitski kanal prebacio se na snimku Dahdouha kako ulazi u bolnicu Al-Aqsa Martyrs u Deir al-Balahu prije nego što ga je svladala tuga kad je vidio svog mrtvog sina u bolničkoj mrtvačnici.

– Osvećuju nam se na našoj djeci – rekao je, klečeći nad krvavim tijelom svog sina, još uvijek na sebi zaštitnu novinarsku prsluk s radnog dana.

Ovaj 53-godišnji novinar cijenjen je u svojoj rodnoj Gazi jer je kroz mnoge ratove vanjskom svijetu pričao ljudske priče o patnji i teškoćama.

Izvor: The Guardian

About The Author