BBC obustavio izdavanje licenci za svoj sadržaj Rusiji

Savez producenta za film i televiziju – britanska trgovinska asocijacija za nezavisne producente -pozvala je članove da obustave svu saradnju i trgovinu s Rusijom

BBC obustavio izdavanje licenci za svoj sadržaj Rusiji
Foto: BBC

Britanska medijska kuća BBC najavila da će prestati izdavati licence za svoj sadržaj Rusiji, zbog invazije koju je ta zemlja pokrenula na Ukrajinu.

To znači da BBC neće vršiti nikakvu novu prodaju programa ruskim emiterima, a takođe je uputio zvanični zahtjev kupcima da prestanu emitirati više epizoda serija za koje je već data licenca.

Serije koje će biti pogođene uključuju rusku verziju plesne emisije “Strictly Come Dancing”, “Ples sa zvijezdama”, kao i nedavni dokumentarac Davida Attenborougha “Zelena planeta”.

Britanska tv mreža ITV je uradila isto i saopćila je da su donijeli odluku o obustavljanju prodaje ruskim klijentima jer smatraju da nije prikladno poslovati s tom državom u ovom trenutku“.

Savez producenta za film i televiziju – britanska trgovinska asocijacija za nezavisne producente – već je uklonila sve informacije o ruskoj produkciji i poslovanju sa svoje web stranice i pozvala svoje članove da za sada obustave svu saradnju i trgovinu s Rusijom.

Mnogi sektori su se posljednjih dana distancirali od Rusije – nekoliko velikih holivudskih kompanija za zabavu pauziralo je emitiranje filmova u Rusiji.

Izvor: RSE

About The Author