Vodećoj moskovskoj radio stanici zabranjeno emitiranje

Televizijski kanal Dozhd objavio da je njegova web stranica blokirana zbog izvještavanja o ratu u Ukrajini

Vodećoj moskovskoj radio stanici zabranjeno emitiranje
Foto: it.mk

Jedan od vodećih ruskih medija, moskovska radio stanica Ekho Moskvy, uklonjena je iz etera usred ruskog gušenja nezavisnih medija koji prate invaziju te zemlje na Ukrajinu.

Glavni urednik Ekho Moskvy Aleksej Venediktov rekao je na Telegramu da je radijskoj stanici zabranjeno emitiranje i obećao da će se na tu odluku žaliti sudu.

– Uređivački odbor Ekho Moskvy apsolutno se ne slaže sa zahtjevom Ureda glavnog tužitelja koji je doveo do prekida emitiranja radijske stanice – kazao je Venediktov, jedan od najpoznatijih ruskih novinara.

Još jedan popularni nezavisni ruski medij, televizijski kanal Dozhd, također je 1. marta objavio da je njegova web stranica blokirana.

Ured glavnog tužitelja zatražio je da ruske vlasti isključe Ekho Moskvy iz etera i blokiraju web stranicu Dozhdove internetske televizijske stanice zbog distribucije, kako su naveli, informacija koje pozivaju na ekstremističke aktivnosti, nasilje i plasiraju lažne informacije o “specijalnoj operaciji” ruske vojske u Ukrajini.

S tim u vezi, 28. februara ruski medijski regulator Roskomnadzor blokirao je Current Time i Crimea.Realities projekt ukrajinske službe RSF-a zbog odbijanja brisanja njihovih izvještaja o ratu u Ukrajini.

Roskomnadzor je ranije upozorio medije širom zemlje da se ruska invazija na Ukrajinu ne može nazvati ratom ili invazijom, već da se umjesto toga treba nazivati “posebnom vojnom operacijom u Ukrajini”.

Izvor: RSE

About The Author