Novinari zatražili veće plate i ‘kosovski dodatak’

Povećanje plate zatraženo je uz obrazloženje da sa oko 400 eura ne mogu da se izbore sa ogromnom inflacijom

Novinari zatražili veće plate i ‘kosovski dodatak’

 

Oko 30 nezadovoljnih medijskih radnika iz Gračanice i Sjeverne Mitrovice zamrznulo je štrajk glađu samo nekoliko sati nakon što su ga započeli. Saopćili su da se štrajk “zamrzava zbog složene situacije” na Kosovu s kojom se Srbija “svakodnevno bori za opstanak srpskog naroda”.

Kako su naveli, do 5. decembra će prednost pružiti razgovorima o unapređenju njihovog položaja.

Radi se o radnicima Javnog preduzeća (JP) Mreža Most sa sjedištem u Beogradu, koje je osnovano 2010. godine odlukom Vlade Srbije. Okuplja tri televizije i tri radio stanice koje na Kosovu izvještavaju na srpskom jeziku: TV Most iz Zvečana, Radio i TV Puls iz Šilova, Radio Kosovska Mitrovica i Radio TV Gračanica.

Saopćenje o zamrzavanju štrajka objavili su na Facebook profilu Sindikat JP Mreža Most, a post je kasnije uklonjen. Njihovo saopćenje prenijela je i Radio-televizija Srbije.

Inače, osim ovih medija, na srpskom jeziku na Kosovu još izvještava Kosovski javni servis (RTK), te drugi lokalni televizijski kanali, radio stanice i portali, koji su uglavnom nastali uz podršku međunarodne zajednice u cilju informiranja srbijanske zajednice.

Kako je najprije saopćeno, poslovne jedinice TV Most u Sjevernoj Mitrovici i RTV Gračanica kod Prištine su se na štrajk glađu odlučili zbog teške situacije, te uputili nekoliko zahtijeva menedžmentu a i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Pored ostalog, zatraženo je povećanje plate uz obrazloženje da sa oko 400 eura ne mogu da se izbore sa ogromnom inflacijom. Traže i takozvani kosovski dodatak, koji uglavnom primaju radnici zaposleni u obrazovnim i zdravstvenim institucijama. Ove institucije na Kosovu rade u sistemu Srbije.

– I sam Vučić još 2018 godine zamolio je Ured za KIM da se nađe načina da i radnici JP Mreža Most, naši novinari, imaju pravo na ‘kosovski dodatak’ isto kao i profesori, doktori i ostali radnici koji primaju ‘kosovski dodatak’ – navedeno je u saopćenju.

Dodali su da Sindikalna organizacija, koja stoji iza štrajka, trpi pritisak od pojedinih rukovodioca da radi protiv interesa JP Mreža Most.

Vlada Srbije od 2003. godine zaposlenima u javnom sektoru isplaćuje takozvani kosovski dodatak, iako je Ustavni sud Srbije 2010. godine utvrdio da tako nešto nije zakonito.

Najprije je kosovski dodatak iznosio 200 posto na osnovnu platu da bi bio smanjen na 150, pa na 50 posto, što znači da ti radnici koji imaju kosovski dodatak dobijaju još pola plate koju zarađuju.

Imajući u vidu da je ovakva vrsta finansijske pomoći nezakonita trebao je da bude usvojen poseban zakon koji bi to regulirao, ali to do sada nije učinjeno. Sve ovo vrijeme taj dodatak izdvaja se na osnovu zaključaka Vlade Srbije.

Izvor: RSE

About The Author