UO BH NOVINARI: “NEDEMOKRATSKI JE ONEMOGUĆITI EKIPI TV N1 PRAĆENJE PRESS KONFERENCIJE MILORADA DODIKA”

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  i Linija za  pomoć novinarima  javno zahtijevaju od Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i službenika u  njegovom Kabineta da osiguraju nesmetan i dostojanstven rad novinarima, te  omoguće svim medijima praćenje aktivnosti predsjednika RS na jednak, pošten i profesionalan način. Praksa diskriminacije pojedinih medija, zabrana ulaska u Palatu Republike Srpske i […]

UO BH NOVINARI: “NEDEMOKRATSKI JE ONEMOGUĆITI EKIPI TV N1 PRAĆENJE PRESS KONFERENCIJE MILORADA DODIKA”

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  i Linija za  pomoć novinarima  javno zahtijevaju od Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i službenika u  njegovom Kabineta da osiguraju nesmetan i dostojanstven rad novinarima, te  omoguće svim medijima praćenje aktivnosti predsjednika RS na jednak, pošten i profesionalan način. Praksa diskriminacije pojedinih medija, zabrana ulaska u Palatu Republike Srpske i višegodišnje uskraćivanje akreditacije novinarima predstavljaju nedozvoljeno ograničavanje slobode izražavanja, kao i kršenje prava na slobodan i nesmetan pristup javnim događajima i  informacijama od značaja za javnost.

UO BH novinara smatra primitivnim i nedemokratskim onemogućavanje ekipi N1 TV praćenje  jučerašnje press konferencije Milorada Dodika u Banja Luci,  uz usmeno obrazloženje kako „nisu akreditovan za ulazak u Palatu RS“. Također, N1 televizija  skinuta je sa mailing liste Kabineta predsjednika RS, pa su uskraćeni za sve pozive, obavještenja i saopćenja u vezi sa radom Milorada Dodika. Ovakvo ponašanje predsjednika RS i njegovih saradnika eklatantan je primjer političke odmazde i nedopustive diskriminacije medija, čiji su novinari kritički izvještavali o aktivnostima i odlukama predsjednika RS.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da N1 TV  nije jedni medij čiji novinari ne mogu pratiti događaje u Palati RS. Ljiljana Kovačević, dopisnica novinske agencije Beta, još od 2009. ne može pratiti događaje čiji je akter Milorad Dodik, a BN televiziji iz Bijeljine je to pravo uskraćeno krajem 2014. Navedene zabrane i diskriminacija usmjereni su uglavnom prema medijima koji bespoštedno i kritički izvještavaju o radu Milorada Dodika kao javne ličnosti i jednog  od glavnih aktera na političkoj sceni BiH. Zbog toga pravni tim Linije za pomoć novinarima razmatra mogućnosti podzanja tužbe protiv predsjednika RS radi ciljane i dugotrajne diskriminacije odredjenih medija, kao i kršenja prava na slobodu izražavanja i slobodan  pristup  javnim događajima.

About The Author