ZVIŽDAČICI CHELSEI MANNING SMANJENA ZATVORSKA KAZNA

Nekoliko dana uoči primopredaje vlasti, američki predsjednik Barack Obama smanjio je zatvorsku kaznu bivšoj vojnikinji i ‘krtici’ WikiLeaksa Chelsea Manning, osuđenoj na 35 godina zatvora zbog odavanja tajnih informacija. Manning će biti oslobođena u svibnju ove godine, objavila je Bijela kuća. Chelsea Manning u kolovozu 2013. osuđena je na 35 godina zatvora jer je predala WikiLeaksu […]

ZVIŽDAČICI CHELSEI MANNING SMANJENA ZATVORSKA KAZNA

Nekoliko dana uoči primopredaje vlasti, američki predsjednik Barack Obama smanjio je zatvorsku kaznu bivšoj vojnikinji i ‘krtici’ WikiLeaksa Chelsea Manning, osuđenoj na 35 godina zatvora zbog odavanja tajnih informacija. Manning će biti oslobođena u svibnju ove godine, objavila je Bijela kuća.

Chelsea Manning u kolovozu 2013. osuđena je na 35 godina zatvora jer je predala WikiLeaksu 700.000 tajnih dokumenata. U studenom 2016. Manning je molila američkog predsjednika Baracka Obame da smanji njezinu kaznu prije nego napusti Bijelu kuću i tada je rekla da ne traži pomilovanje.

“Jedinu olakšicu koju tražim je da izađem iz vojnog zatvora, nakon što sam provela 6 godina u izolaciji”, rekla je Chelsea Manning za The New York Times. Manning, koja izdržava kaznu u vojnome zatvoru Fort Leavenworth u Kansasu, u ćeliji je štrajkala glađu i dva je puta pokušala počiniti samoubojstvo. Njezina kazna sada istječe 17. svibnja, objavila je Bijela kuća.

Manning je radila kao obavještajni analitičar u Bagdadu 2010. kada je predala WikiLeaksu tajne dokumente i izvješća s bojišnice, a materijal je sadržavao i videosnimke napada američkih helikoptera Apachea na osumnjičene pobunjenike u Iraku kojih su više desetaka ubijeni, uključujući dvoje djelatnika agencije Reuters. Njezin odvjetnik je tvrdio da dosuđena kazna daleko premašuje međunarodne zakonske norme.

Osnivač Wikileaksa Julian Assange rekao je prošle godine da će se predati američkim vlastima ako Obama pomiluje Chelsea Manning. Osim za Manning, Obama je jučer smanjio zatvorske kazne za 209 pojedinaca i pomilovao 64 drugih osuđenika.

hnd.hr

About The Author