Svjetski dana Roma

Desetljećima se institucije oglušuju na potrebe Roma i Romkinja, te ih nerijetko otvoreno diskriminiraju

Svjetski dana Roma

Ovog proljeća, 8. aprila, se obilježava 50 godina od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma. Tada su se po prvi put u historiji Romi odlučili na organiziranu borbu za prava Roma i Romkinja širom svijeta, te je ovaj dan proglašen kao Svjetski dan Roma.

Ovaj događaj je značajan jer se u okviru istog izglasao zvanični romski jezik, naziv naroda, zastava i himna.  Ovog dana, prisjećamo se borbe i napora ogromnog broja organizacija za jednakost, nediskriminaciju i prihvaćenost u društvu.

Iako postoje pomaci, trenutno stanje kada govorimo o romskim zajednicama daleko je od idealnog.

Neprihvatljivo je da se romske zajednice i nakon 50 godina borbe, suočavaju sa opsegom diskriminacije prisutne u svim sferama života pa čak i institucionalizovanom diskriminacijom. Nejednakost, posebice u Covid – 19 kontekstu nikada nije bila vidljivija, a problemi koji se sporadično riješavaju, u samom procesu donošenja spornih odluka veoma malo ili nikako ne uključuje romsku zajednicu kako bi se dobila prava i istinska slika o aktuelnim potrebama.

I sami smo svjedoci da lokalne vlasti djeluju na riješavanju problematike Roma i Romkinja u BiH, na način da se vode pretpostavkama i rješavaju nepostojeće probleme i lažne prioritete kako bi se zadovoljili inostrani donatori i Evropska Unija, jer navodno napredak postoji.  Napredak u vidu stambenih objekata izgrađenih za romske zajednice kojima prioritet nisu stambene jedinice, već zapošljavanje. Napredak u vidu raznovrsnih Akcionih planova za riješavanje problematike Roma i Romkinja koji nisu urodili plodom, nego se od strane lokalnih vlasti usvajaju reda radi, dok u praksi ti akcioni planovi ostaju prazno slovo na papiru.

Godinama, desetljećima su institucije oglušene na potrebe Roma i Romkinja, te ih nerijetko osobe čija je obaveza da pomognu i doprinesu rješavanju problema, otvoreno diskriminišu. Upravo na ovaj način dolazimo do momenta opšteg nezadovoljstva i nepovjerenja romske zajednice kako u institucije i organe lokalne samouprave tako i u mnogobrojne organizacije prisutne u BiH društvu.

 

Izvor: Asocijacija mladih Roma “AKSIOM”

About The Author