RTRS: Političko Sarajevo potcijenilo srpsku sposobnost i rusku nauku

N1, FTV i Face TV o neizboru Bogića Bogićevića, RTRS ushićen zbog nenabavke vakcina u Federaciji

RTRS: Političko Sarajevo potcijenilo srpsku sposobnost i rusku nauku

N1: „Dan uživo“, 30. marta

ODGOVORNOST SDP-a? Zvonko Komšić ne štedi političke lidere koje intervjuiše, pa nije ni Irfana Čengića. Primjereni skepticizam prema sagovornikovim iskazima, oštar stil ispitivanja i razgovor o problemima unutar stranke, odnosno koalicije kojoj gost pripada, a ne o odsutnim političkim oponentima, obilježili su i ovo gostovanje. Je li kandidatura Jasmina Ademovića bila greška? – direktan je Komšić. Za Čengića nije jer „vjeruje političkim partnerima dok se ne dokaže suprotno“. Nema tu, kaže, ni nepotizma, jer ga nije imenovao otac, nego gradski vijećnici, a SDP ne ulazi u kadrovsku politiku NiP-a. Komšić je i drugim pitanjima problematizovao odgovornost za debakl u Sarajevu. Je li dovoljno saopštiti „ne odustajemo od Bogićevića“, kako su uradili Nikšić, Konaković i Kojović? Iako se Čengić povukao s funkcija u SDP-u nakon što Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika, u ovom intervjuu nije bilo kritike na račun stranačkih i koalicionih kolega.

 

FTV: „Mreža“, 30. marta

SARAJEVSKO POLITIČKO BLATO: Nastojeći razotkriti političke igre koje su rezultirale neizborom Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, Merila Dizdarević koristila je brojne izvore: od arhivskih snimaka i izjava kojima je podsjetila na Bogićevićeve zasluge, preko izjava predstavnika svih relevantnih političkih stranaka uključenih u (ne)izbor gradonačelnika, pa do komentara univerzitetskih profesora. Dešavanja su nazvana pravim imenima: političkim blatom, mešetarenjem interesnih grupa, političkom pijacom… Propituje se odgovornost svih, kako stranaka „Četvorke“ koja je najavila sigurnih „17 ruku“, tako i SDA optužene za trgovanje političkim utjecajem. Zakulisne radnje nisu razotkrivene, što je u ovoj fazi događaja teško i postići. To se može očekivati tek kasnije, kada, osim izjava brojnih aktera ovih zbivanja, novinarima budu dostupni i materijalni izvori. Dok se to ne desi, priču bi, kao u ovom prilogu, trebalo graditi na velikom broju izvora radi potpunijeg sagledavanja događaja.

 

FTV: „Plenum“, 29. marta

KONAKOVIĆ I ARNAUT – SVE JE SPIN SDA: Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić nisu su odazvali pozivu u emisiju o neizboru gradonačelnika Sarajeva. Oni komuniciraju šturim saopćenjima i izjavama. Ena Ameti razgovarala je s Elmedinom Konakovićem, Damirom Arnautom i Irfanom Čengićem. Najzanimljiva su bila pitanja za Konakovića: Je li NiP potrošio kapital Bogićevića i ugrozio SDP? Ako je znao kako će Skaka opstruirati izbor Bogićevića, zašto to nije spriječio? Jasmin Ademović najavio je ostavku u slučaju da Bogićević ne bude izabran, pa je novinarka podsjetila na to neispunjeno obećanje. Na pitanje o Ivani Marić kao kamenu spoticanja između NiP-a i Naše stranke, Konaković odgovara da je to „spin SDA“: „Ona nikad nije bila zvanična kandidatkinja za dogradonačelnicu“. Vijećnica Naše stranke Amra Zulfikarpašić nedavno je izjavila da kadrovsku politiku u toj stranci vode samo dva njena čelnika. Zato novinarku Ameti zanima šta se dešava u Našoj stranci. Stranka je potpuno demokratska, kaže Arnaut, sve je to spin SDA. Pitanja novinarke bila su konkretna i utemeljena, usmjerena na propitivanje stranačke i pojedinačne odgovornosti njenih sagovornika. U odgovorima ni naznake toga.

FACE TV: „Face to face“, 26. i 27. marta

RAZLIKA IZMEĐU NiP-a I SDA? „Zašto niste povukli kandidaturu Ademovića? Po čemu je NiP drugačiji od SDA kad je predsjednik Gradskog vijeća sin tvog kuma, a u Vladi su tvoje kolege s fakulteta?“ Ovo je ključno pitanje koje je Senad Hadžifejzović postavio Konakoviću. Slušamo kako je Ademović najbolji kandidat, a kandidaturu nije povukao jer bi onda „Skaka završio posao“. Novinar ga podsjeća da je to nepotizam, zbog kojeg kaže da je napustio SDA. Naime, Konaković je u svojim javnim istupima često kritikovao pogubnu kadrovsku politiku SDA, najavljujući potpuno drugačiji pristup NiP-a: javne funkcije sposobnim, a ne podobnim.

KUPOVINA GLASOVA? U intervjuu s Abdulahom Skakom primjetan je Hadžifejzovićev skepticizam – opravdan, ali i znatno izraženiji nego u razgovoru s Konakovićem. Za Hadžifejzovića nema dileme:  opstruisanje Bogićevićevog izbora SDA je „odigrala fantastično“, dok je odgovornost NiP-a u „amaterizmu“ jer se pouzdao samo u „Bogićev autoritet“. Novinar podsjeća Skaku na spornih 800.000 KM budžetskog novca za medijsku promociju uplaćenih kompaniji u vlasništvu supruge vlasnika jedne televizije. Na pitanje o kupovini vijećničkih glasova, Skaka priča kako je on lobirao za Bogićevića. Neizostavno je bilo i pitanje o razlozima kandidovanja Srđana Srdića za predsjedavajućeg GV-a, za kojeg Skaka kaže da nije bilo šanse da bude izabran. U Skakinim odgovorima nema nikakve autorefleksije, jedino samopromocije. Čuli smo i to kako je u svemu bolji od Konakovića, pa i u košarci.

 

BNTV: „Crno na bijelo“, 4. aprila

DOMETI ZAKLJUČAKA NSRS-a? Korektan intervju s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom u kojem je Slađana Kovačević postavila prava pitanja: Šta podatak o pola miliona ljudi koji su iz BiH otišli u druge države govori o međunarodnoj zajednici, ali i političkim liderima u BiH? Zašto niste reagovali na kriminal i korupciju koji tjeraju građane iz ove zemlje? Inzko je i ovaj put govorio više o tome šta bi i kako trebalo biti, a manje o nereagovanju na spomenute probleme. Narodna skupština Republike Srpske nedavno je usvojila deset zaključaka o ocjeni rada visokog predstavnika u BiH. Milorad Dodik pohvalio se kako zbog njih Christian Schmidt neće biti imenovan za Inzkovog nasljednika. Kovačević je provjerila stvarne domete ovih zaključaka, a Inzko podsjetio na činjenicu da imenovanje visokog predstavnika ne zavisi ni od Dodika ni od drugih domaćih političara, nego od Vijeća za implementaciju mira.

NERAD VIJEĆA MINISTARA: Milan Kovač izvještava o fijasku vakcinacije u BiH, o sastančenjima bez konkretnih rezultata te izbjegavanju odgovornosti. U fokusu je, s pravom, Vijeće ministara BiH. Koordinaciono tijelo za vanredne situacije BiH čak nije održalo nijedan sastanak. Tu su i mišljenja resornih ministara, predstavnika relevantnih institucija, ali i opozicionara.

 

RTRS: „Pečat“, 1. aprila

KAD NE SLUŠAŠ SPOSOBNOG DODIKA: Nada Veletić izvještava da u Federaciji BiH nema vakcina jer je „političko Sarajevo potcijenilo srpsku sposobnost i rusku nauku“. A oličenje te sposobnosti je ko drugi nego Dodik. On je mjesecima dobronamjerno upućivao na to kako nabaviti rusku vakcinu, ali ga nisu slušali. Kroz izjave SNSD-ovih političara Zorana Tegeltije, Snježane Bursać i Milorada Dodika te njihov eho u svom novinarskom izričaju, Veletić informiše gledaoce da u nevakcinisanju građana nema nikakve odgovornosti Vijeća ministara BiH. Sve je to zlonamjeran pokušaj federalne i kantonalnih vlasti da svoj neuspjeh prebace na Tegeltiju. Prilogom provijava ushićenje zbog nenabavke vakcina u Federaciji, čiji građani su očajni jer nemaju sposobnu vlast kakvu ima RS.

 

ZAKLJUČAK: Političke emisije u Federaciji dosta su se bavile političkim igrama oko (ne)izbora Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva. U njihovom razotkrivanju nisu uspjele, što je u ovoj fazi zbivanja, kada izvještavanje uglavnom zavisi od izjava političkih aktera, teško i postići. Ali, suočavanje političkih oponenata, umjesto pojedinačnih intervjua, moglo bi pomoći potpunijem razumijevanju njihove uloge u ovom debaklu. Međutim, Skaka i Hadžibajrić izbjegli su takva suočavanja. Osim poziva u „Plenum“ FTV-a, odbili su i gostovanje u „Kontekstu“ Al Jazeere Balkans. Konaković, Kojović i Arnaut, pak, na gotovo sva novinarska pitanja o problemima unutar njihovih stranaka odgovaraju orkestrirano: sve je spin SDA. O nevakcinisanju u BiH, „Crno na bijelo“ BNTV-a informisalo je građane mnogo objektivnije nego „Pečat“ RTRS-a.

About The Author