BHT1 I FTV: Iz MIP-a nam šalju pismo, mi saglasni ni u čemu nismo

Dnevnici oba javna servisa svjedoče o svim nefunkcionalnostima sistema, blokadama i prebacivanju odgovornosti, traženju krivca, a bez ikakvih rješenja. Sedmica kao i svaka druga, a izbori samo što nisu

BHT1 I FTV: Iz MIP-a nam šalju pismo, mi saglasni ni u čemu nismo

 

BHT1: Mlako o Dodikovim blokadama

  1. – 28. august 2022.

KAKO SE POLITIČARI PONAŠAJU U INFLACIJI? Augustovsko zagrijavanje za septembar i predizbornu kampanju koja uskoro počinje temeljito prenosi i BHT1, a prilozi svjedoče o međusobnim optužbama i prepucavanjima, te je na novinarima samo da uključe kamere i mikrofone. Srećom, bave se reporteri BHT1 i onim što političari ne žele čuti: inflacija je (recimo u FBiH 17,6 posto) najveća u protekle dvije godine, minimalna plata između 550 i 600 KM, a hljeb od 400 grama 1,5 KM. Prenosi se i stav građana o političarima u osvit izbora: „Njih zanima samo njihov džep“, „Oni čuvaju fotelje, baš ih briga za narod“, „Samo da ostanu na vlasti, to se trude“. Podastire nam BHT1 i riječ struke: prema svakom udžbeniku ekonomije, u trenucima inflacije smanjuju se rashodi, samo kod nas se to ne čini, nego se povećavaju plate i naknade političarima. Sve ovo znamo, ali vrijedi da nas se podsjeća iz Dnevnika u Dnevnik – možda zapamtimo do izbora.

KONSULTACIJE ILI ISPIPAVANJE PULSA? U zgradu OHR-a stižu predstavnici političkih stranaka na konsultacije, visoki predstavnik Christian Schmidt želi dobiti mišljenja različitih aktera, ali i ispitati puls. Zasad bez komentara iz Ureda visokog predstavnika, a BHT1 prenosi izjave domaćih političara koji sastanče iza zatvorenih vrata – niko nema šta mnogo da kaže.

OTIĆI ILI OSTATI? Nekoliko priloga tokom protekle sedmice u centralnim informativnim emisijama na BHT1 govori o odlasku ljudi iz BiH. Najprije imamo izvještaj o tome kako smo se našli na neslavnom prvom mjestu zemalja po smanjenju broja stanovnika, pa postoje procjene da će nas u BiH za 50 godina živjeti 1,6 miliona. BHT1 nam donosi priče onih koji su otišli – obrazlažu to kulminacijom dugogodišnjih političkih previranja kojima ne vide kraja. Škole ostaju puste: Srednja poljoprivredna škola u Sanskom Mostu, jedina u Unsko-sanskom kantonu, možda će morati ubrzo zatvoriti vrata, a trenutno je pohađa pedesetak đaka. U Bužimu, učitelj u jednom razredu predaje učenicima tri različite nastavne jedinice – jer nema dovoljno prosvjetnih radnika. Odlično praćenje teme odlaska kroz najdirektnije primjere.

Ocjena: 7

 

FTV: Čavarine igre

  1. – 28. august 2022.

SUD, SUDIJE, IZBORI: Ako nije o izborima, predizbornoj kampanji i izmjenama izbornog zakona, onda je u Dnevnicima FTV-a svakako tema izbor sudija Ustavnog suda FBiH i sapunica o predsjedniku većeg bh. entiteta Marinku Čavari i njegovim potpredsjednicima. FTV dobro prati cijeli slučaj – o Čavarinoj odluci da pošalje svoje prijedloge a bez konsultacija sa kolegama – i pritom se detaljno posvećuje pažnja tome kako se sad sve izvodi nabrzinu, a čeka se od 2019. Slijedi i upozorenje da će Ustavni sud FBiH, ako ne dođe do  imenovanja, od sredine januara iduće godine biti nefunkcionalan jer još jedan aktuelni sudija ide u penziju.

ZIMA BEZ PLINA? Opravdana i dobra tema. Kako ćemo u svjetlu svih geopolitičkih turbulencija od kojih najviše zavisimo dočekati zimu: sa plinom, bez njega? Kako ćemo se grijati, kako nabavljati energente, gdje ih skladištiti sad dok ih još ima na tržištu? Hoće li se građani okrenuti štetnijim alternativama, jer ne vjeruju da su vlasti u stanju riješiti nadolazeću krizu? Sva ova pitanja otvara prilog u Dnevniku 2 FTV-a tražeći odgovore kojih najčešće nema ko ponuditi.

SJEĆATE LI SE AFERE „ASIM“? Nakon više od dvije godine, počelo je suđenje zbog afere „Asim“. FTV podsjeća na zaboravljene detalje podastirući gledateljima snimak koji govori o zloupotrebi utjecaja visokopozicioniranog političara Asima Sarajlića kako bi se osigurala pozicija predsjednika Kantonalnog odbora SDA jednom kandidatu na štetu drugog. Snimak je tada u javnost pustio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, koji je i bio u utrci za predsjednika KO SDA. Odbrana danas tvrdi kako je snimak nezakonit. U moru afera koje su se na nas sručile u protekle dvije i po godine, ovo je dobro podsjećanje da neke stvari trebaju biti nikad zaboravljene lekcije.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa su na sličnom fonu izvještavanja: o PDV-u, izbornom zakonu, akcizama koje se ukidaju ili ne ukidaju, ali i posvemašnjoj nefunkcionalnosti institucija sistema, što se posebno ogleda na polju vanjske politike – od toga da za jednim pismom ili porukom iz Ministarstva vanjskih poslova BiH obično ide i drugo koje demantira prvobitnu komunikaciju s vanjskim svijetom. U očima svijeta BiH izgleda neozbiljno, nejedinstveno, i to što mi unutar znamo zašto je to tako ne bi trebalo biti razlogom skoro svakodnevnog brukanja u domenu vanjske politike. Odlaskom mladih i generalno trendom napuštanja BiH bave se i BHT1 i FTV, kao i običnim svakodnevnim pričama iz različitih dijelova BiH.

Popraćena je i tužna godišnjica: 27 godina od stravičnog masakra kod tržnice Markale u kojem je ubijeno 43, a ranjeno 84 Sarajlija. Potresna svjedočenja preživjelih, sjećanje na jedan od najstrašnijih dana opsade Sarajeva. „Pala sam na trup čovjeka bez glave, bez nogu…“, kaže jedna sugrađanka. Ovo je ustvari prilika za sve nas iz svijeta novinarstva da se zapitamo koliko su građani i građanke Sarajeva traumatizirani i koliko su se uopšte posvetili vlastitom mentalnom zdravlju i stručnoj pomoći nakon užasa koje su preživjeli. Trebalo bi ovoj temi dati prostora u medijima.

 

Plus sedmice

BHT1 

Bavljenje poskupljenjima, inflacijom, siromaštvom, ukazivanjem na nerad vlasti. BHT1 ostaje dosljedna kursu praćenja stvarnih potreba građana, a stalno podsjećanje na cijenu potrošačke korpe i njeno nemoguće popunjavanje od malih plata treba pohvaliti.

FTV

FTV pravi dobar prilog o tome može li nova runda konsultacija o izmjenama izbornog zakona i ustavnim promjenama uroditi plodom, kakva su očekivanja stranaka, šta namjerava Christian Schmidt. Svoj stav predočava i Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, koji kaže da se radi o prljavim zakulisnim igrama u korist određene političke opcije – a protiv interesa BiH. Dobro objašnjeno.

 

Minus sedmice

BHT1

Sjednica Predsjedništva BiH u znaku blokada, prijetnji krivičnim prijavama… Niti jedna tačka na dnevnom redu ovog, vjerovatno posljednjeg sastajanja kolektivnog šefa države u dosadašnjem sazivu nije riješena. I onda, informacija o Dodikovom protivljenju da da saglasnost odnosno agreman novom njemačkom ambasadoru u BiH. Ovakav postupak je bez presedana i trebao je dobiti posebnu pažnju i reakciju kroz prilog, ali je izostao.

FTV

Preuranjena izborna kampanja je davno počela, s tim što je nezakonita i podliježe sankcijama ako se radi o plaćenom oglasu bilo koje vrste. FTV donosi prilog o tome kako CIK sankcioniše aktere koji krše izborna pravila, ali i bilježi da politički subjekti uprkos novčanim kaznama nastavljaju po svom. Pitanje je da li su sankcije trebale biti strožije, ali se mogao napraviti i novinarski ugao s primjerima, kakve su kazne, ko krši, ko učestalo krši i na kojim sve platformama se oglašava.

 

About The Author