Australske medijske kuće povlače novinare iz Kine zbog sigurnosnih razloga

Odnosi između Australije i Kine pogoršali su se ove godine nakon poziva Canberre na nezavisnu međunarodnu istragu izvora pandemije koronavirusa

Australske medijske kuće povlače novinare iz Kine zbog sigurnosnih razloga
Foto: Reuters

 

Dvojica vodećih australskih dopisnika u Kini napustili su tu zemlju zbog vlastite sigurnosti nakon što ih je u odvojenim susretima ispitivalo kinesko Ministarstvo državne sigurnosti, javila je Australska radiotelevizija (ABC).

Kineski dopisnici za ABC i Australian Financial Review (AFR) potražili su utočište u australskoj ambasadi u Pekingu i konzulatu u Šangaju dok su diplomate pregovarali s kineskim dužnosnicima da im omoguće napuštanje zemlje, izvijestili su ABC i AFR.

Dvojici novinara – ABC-ov Bill Birtles i AFR-ov Michael Smith – bilo je zabranjeno napuštanje Kine sve dok nisu odgovorili na pitanja o pritvorenom australskom državljaninu i televizijskom voditelju Chengu Leiju, navodi AFR.

Obojici novinara rečeno je da su “osobe od interesa” u istrazi o Chengu, voditelju na kineskoj državnoj televiziji, kojeg su vlasti privele. Novinari su iz Kine odletjeli u ponedjeljak navečer, a u Sydney su stigli u utorak ujutro nakon što je ABC nazvao “vanrednim diplomatskim sukobom”.

Birtles je rekao novinarima u Sydneyu da je vrlo razočaravajuće što je morao napustiti Kinu pod “tim okolnostima, ali to nije bilo posebno dobro iskustvo”. ABC je rekao da je Birtlesa vratio u Australiju nakon savjeta australske vlade.

Australian Financial Review rekao je u izjavi da su dvojica novinara “izvršavali svoje uobičajene dužnosti izvještavanja”. Dodali su da je incident “za žaljenje i uznemirujući te da nije u interesu saradničkog odnosa između Australije i Kine”.

Odnosi između Australije i Kine pogoršali su se ove godine nakon poziva Canberre na nezavisnu međunarodnu istragu izvora pandemije koronavirusa.

Peking je bio bijesan zbog tog poteza i od tada je blokirao australski uvoz govedine, uveo carine na australski ječam i pokrenuo istragu australskog vina.

Izvor: Reuters

About The Author