Nasilje nad novinarkama u svijetu u porastu

Među zemljama gdje je sigurnost novinarki trenutno najugroženija su Bjelorusija, Liban i Pakistan

Nasilje nad novinarkama u svijetu u porastu
EPA - Ilustracija

 

Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) zabilježila je najmanje 81 slučaj prijetnji i nasilja nad novinarkama širom svijeta u augustu ove godine.

Hapšenja i pritvori, fizički napadi i uznemiravanja putem interneta te druge vrste incidenata koji su registrirani prošlog mjeseca čine približno 20,7 posto slučajeva ukupno dokumentiranih u ovoj godini.

Zabilježeno je najmanje 26 pritvora novinarki širom svijeta, 14 slučajeva napada i onemogućavanja rada na terenu, a 12 novinarki je ozlijeđeno u eksplozijama u Bejrutu. Registrirana su i četiri slučaja uznemiravanja preko interneta, kao i četiri slučaja novinarki kojima je prijećeno nasiljem.

Protiv pet novinarki podignute su pravne prijave, a trima novinarkama su oduzete akreditacije u Bjelorusiji. U augustu su također zabilježena tri slučaja seksualnog uznemiravanja, tri slučaja diskriminacije i uznemiravanja na rasnoj osnovi, dvije novinarke su uhapšene i dvije fizički napadnute.

Među zemljama gdje je sigurnost novinarki trenutno najugroženija su Bjelorusija, Liban i Pakistan. Samo u Bjelorusiji identificirana su 33 slučaja različitih oblika kršenja prava novinarki.

Tako su su u Bjelorusiji novinarke napadane, privođene i hapšene dok su izvještavale o protestima, koji su izbili nakon što su objavljeni prvi rezultati prema kojima je Aleksander Lukašenko proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborima održanim 10. augusta s 80 posto osvojenih glasova.

Hiljade demonstranata u glavnom gradu Minsku protestvovali su s obrazloženjem da su izbori namješteni. Samo prvog dana uhapšeno je oko 3.000 ljudi. Pretučeni su, a novinari nisu smjeli izvještavati o događajima. Zapravo su ih napadali i pritvarali.

U libanonskom gradu Bejrutu višestruke eksplozije u blizini gradske luke izazvale su pustoš 4. augusta. Poginulo je više od 180 ljudi, hiljade ih ozlijeđeno, a mnogi su ostali bez domova.

Eksplozije u Bejrutu pokazale su se razornim fizičkim napadom zbog kojeg su mnoge novinarke, uključujući članicu CFWIJ-a Hwaidu Saadu, bile ozlijeđene. Iako bi broj ozlijeđenih novinara mogao biti veći, najmanje 12 novinara zadobilo ozljede, a 11 izgubilo domove nakon eksplozija.

Četiri dana nakon eksplozija 8. augusta, stanovnici Bejruta su izašli na ulice protestirajući protiv štete uzrokovane eksplozijama i nedostatka odgovornosti njihove vlade nakon katastrofe.

Mnoge novinarke, uključujući Lunu Safwan iz CFWIJ-a ozlijeđene su dok su izvještavale o protestima.

U Pakistanu je CFWIJ potpisao peticiju protiv internetskog uznemiravanja žena novinarki. Peticija, koju je pokrenula grupa pakistanskih novinarki, zahtijeva od vlade zemlje da se bori protiv nasilja u online sferi i pokušaja hakiranja.

Nakon što je peticija privukla pažnju zakonodavaca, novinarke su pozvane da podijele svoje zabrinutosti sa stalnim odborom parlamenta za ljudska prava. Tokom tog sastanka s članovima odbora, novinari su podijelili svjedočenja koja odražavaju uznemiravanje s kojim se suočavaju.

CFWIJ je također dokumentirao pritvor Cheng Leije, koja radi za CGTN, od kineskih vlasti. Privedena je zbog pogoršanja odnosa između dviju zemalja.

Prema australskom ministarstvu vanjskih poslova, Cheng je privedena 14. augusta i stavljena je pod “stambeni nadzor na određeno mjesto”. U riziku je da bude optužena do šest mjeseci zatvora.

Izvještaj donosi i podatke o brojnim drugim slučajevima u kojima su novinarke suočene s različitim oblicima nasilja.

Izvor: BHN/Safejournalists

About The Author