Ruska nezavisna TV Dožd nastavlja emitiranje iz inostranstva

Dožd je 2021. godine izbačen s konferencija za medije Kremlja i označeni su kao “strani agenti”

Ruska nezavisna TV Dožd nastavlja emitiranje iz inostranstva

Liberalno orijentirana nezavisna ruska TV stanica Dožd (Kiša) nastavila je emitiranje programa iz inostranstva nakon što je morala da zatvori studio u Moskvi poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Dožd, prikazan u filmu “Tango sa Putinom” 2021. godine, posjetio je i pohvalio 2011. godine tadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva. Tada je ta stanica bila samo godinu dana stara i uglavnom apolitična.

Međutim, kao i svi nezavisni ruski mediji, od kako se Vladimir Putin vratio na funkciju predsjednika 2012. godine i Dožd je nemilosrdno uznemiravan.

TV Dožd je 18. jula saopćio da je dobio dozvolu za emitiranje u Evropskoj unij i da će raditi iz studija u Letoniji, Francuskoj i Holandiji, kao i Gruziji, gdje su prešli mnogi Rusi koji ne podržavaju invaziju Ukrajine.

Također će se emitirati na Youtubeu koji u Rusiji nije cenzuriran i vjerovatno će to biti jedini način na koji će većina ljudi u Rusiji moći da ga vidi.

– Zbog represivnih zakona i vojne cenzure u Rusiji, primorani smo da napustimo naše domove. Sada nastavljamo iz inostranstva – navodi se u saopćenju TV Dožd.

Kako je Rusija postajala sve autoritativnija, posebno poslije gušenja protesta zbog ishoda izbora 2012. godine, TV stanica koja je sebe nazvala Optimistički kanal shvatila je da više ne može da ignorirati politiku.

Stanica je 2014. godine izbačena s mreže za emitiranje nakon što je provela istraživanje u kome su ispitanici odgovarali na pitanje da li je trebalo da se 1941. godine prepusti Lenjingrad Hitleru umjesto da se 900 dana odupire nacističkoj opsadi. To je shvaćeno kao subverzija ideala ratnog otpora i potvrđivanja ruskih vrijednosti koje Putin voli da evocira.

Dožd je 2021. godine izbačen sa konferencija za medije Kremlja i označen kao “strani agent”. To mu je, pored ostalog, nametnulo niz administrativnih obaveza.

Ruska služba za nadzor komunikacija 1. marta je saopćila da je blokirala Dožd optužujući tu stanicu za “namjerno” širenje “lažnih informacija o akcijama ruske vojske” u Ukrajini. Sljedećeg dana Dožd je objavio da je njegov tim napustio Rusiju.

Izvor: EURACTIV

About The Author