Safety Net priručnik za izvještavanje iz kriznih situacija

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) objavila je priručnik za novinare koji izvještavaju iz kriznih i vanrednih situacija (Safety Net Manual: Guidelines for Journalists in Extraordinary or Emergency Situations), s ciljem da novinarima u regionu pomogne pružajući im konkretne primjere i savjete o ponašanju i reagovanju u vanrednim situacijama, kao i neka osnovna pravila za profesionalno i […]

Safety Net priručnik za izvještavanje iz kriznih situacija

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) objavila je priručnik za novinare koji izvještavaju iz kriznih i vanrednih situacija (Safety Net Manual: Guidelines for Journalists in Extraordinary or Emergency Situations), s ciljem da novinarima u regionu pomogne pružajući im konkretne primjere i savjete o ponašanju i reagovanju u vanrednim situacijama, kao i neka osnovna pravila za profesionalno i objektivno ponašanje neophodno za posao”.

Priručnik navodi iskustva kolega koji su bili izloženi prijetnjama, pritiscima i drugim izazovima, te sadrži definicije, savjete i praktične primjere povezane sa redovnim aktivnostima medijskih radnika i organizacija u vanrednim okolnostima, kao što su izvještavanje iz konfliktnih područja, tokom protesta i društvenih nemira, o prirodnim i drugim katastrofama, te pod unutrašnjim i vanjskim pritiscima, prijetnjama i tužbama. Publikacija pokriva osnovne principe etičkog novinarstva, uključujući korupciju i ispituje izazove koje postavlja korištenje novih tehnologija.

Autori priručnika su Saša Leković, Jorgos Papadakis i Slađana Matejević i uredio Radomir Ličina.

Engleska verzija priručnika dostupna je za preuzimanje ovdje, a za kraj februara 2015. najavljeno je objavljivanje verzija na još deset jezika.

media.ba

About The Author