Tim menadžer u Fudbalskom savezu prijetio novinarki lista Danasa Snežani Čongradin

Uvrjedljive i prijeteće poruke preko društvene mreže Facebook upućene su joj nakon izjave koju je dala agenciji FoNet

Tim menadžer u Fudbalskom savezu prijetio novinarki lista Danasa Snežani Čongradin

Prijetnje koje sadrže direktne poruke, ali i niz audio i video snimaka, Snežani Čongradin je poslao M.Č., tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije o ovom incidentu je obavijestilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, podnijevši krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti.

Incident se dogodio prošle sedmice nakon emitiranja emisije novinske agencije FoNet „Kvaka 23“, u kojoj je gostovala Snežana Čongradin.

  1. Č. je poslao više uvrjedljivih poruka novinarki preko društvene mreže Facebook, upozoravajući je „da je ona sada njegova jedina briga“, kao i da je svojim nastupom „uvrijedila njegove pirane na suhom“.

Pored poruka, M. Č. je poslao i niz audio i video snimaka na kojima se čuje i vidi kako uvrjedljivo komentira izjavu Snežane Čongradin, pljujući televizor na kome je izjava puštena. Na video-snimku se također vidi kako agresivno zamahuje ka ekranu na kojem je emitirana njena izjava.

  1. Č. je zaposlen u Fudbalskom savezu Srbije, gdje radi kao tim menadžer jedne od mlađih selekcija. List Danas je zbog ovog incidenta kontaktirao Fudbalski savez Srbije koji se ogradio od izjava svog zaposlenog.

– Fudbalski savez Srbije se kao sportska organizacija ne bavi političkim pitanjima, niti privatnim nalozima i privatnim izjavama zaposlenih u FSS. FSS se izričito ograđuje od svega što je izrekao zaposleni M. Č. i sve što je izrekao putem društvenih mreža i foruma ne predstavlja zvanični stav FSS-a, niti poslovnu politiku FSS-a – naveli su.

U slučaju da je M. Č. bilo kome od zaposlenih u listu uputio prijetnje, FSS osuđuje takvo ponašanje kao neprihvatljivo te kažu da ako se na osnovu dostupnih dokaza ispostavi da postoji osnova za disciplinsku odgovornost zaposlenog M.Č., FSS će pokrenuti odgovarajući disciplinski postupak pred nadležnim organima FSS-a.

Pored disciplinske, M.Č. bi mogao da snosi i krivičnu odgovornosti, imajući u vidu da je zbog navedenog incidenta Nezavisno udruženje novinara Srbije podnijelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Kako je listu Danas pojašnjeno u NUNS-u oni su preko Radne grupe za sigurnost novinara obavijestiti tužilaštvo o incidentu, dostavljajući im sve dokaze o slučaju.

Oni su ovo djelo kvalificirali kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, ali tužilaštvo po zakonu nije vezano tom kvalifikacijom.

Izvor: Danas

About The Author