Urugvaj domaćin konferencije o Svjetskom danu slobode medija 2022. godine

Svjetski dan slobode medija proglasila je Opća skupština UN-a 1993. godine

Urugvaj domaćin konferencije o Svjetskom danu slobode medija 2022. godine

Urugvaj će biti sljedeći domaćin globalne konferencije Svjetskog dana slobode medija, saopćeno je tokom ceremonije primopredaje u sjedištu UNESCO-a u prisustvu Albertus Aochamub, ambasadora Namibije, zemlje domaćina konferencije ove godine.

Time se ova globalna konferencija vraća u Latinsku Ameriku i Karibe nakon gotovo desetljeća otkako se događaj održao u San Joseu u Kostariki.

UNESCO je izrazio zahvalnost na dugogodišnjoj predanosti Urugvaja slobodi medija, sigurnosti novinara i pristupu informacijama, te čvrsto vjeruju da će se Urugvaj pokazati vrijednim partnerom u suorganizaciji tog događaja.

Ambasadorica Urugvaja pri UNESCO-u Civila Lopez čestitala je Namibiji što je bila domaćin posljednjeg izdanja konferencije i istaknula da je Urugvaj s ponosom i predanošću preuzeo odgovornost suorganizacije globalne konferencije 2022. godine.

Lopez je također ponovno potvrdila duboku osudu koju Urugvaja pruža za zločine, napade i sve oblike nasilja i djela zastrašivanja novinara i medijskih djelatnika.

Ceremonija primopredaje također je bila prilika da se objavi da je priznanje Windhoek+30 deklaracije, koju su usvojili učesnici konferencije o Svjetskom danu slobode medija 2021. godine u Namibiji, predloženo kao tačka dnevnog reda 41. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a koja će biti održana 24. novembra.

– Windhoek+30 deklaracija nije namibijski nacrt rezolucije, već nešto što će biti podneseno uime ostatka svijeta te je izražena nada da će ona dobiti podršku – kazao je ambasador Nambije pri UNESCO-u Albertus Aochamub.

On se prisjetio seminara u Windhoeku 1991. godine, koji je iznjedrio znamenitu Windhoek deklaraciju o slobodnim, nezavisnim i pluralističkim medijima. Osvrnuo se i na proces konsultacija u Namibiji, uz podršku UNESCO-a, kako bi se izradio nacrt zakona o pristupu informacijama.

Windhoek +30 deklaracija nastavlja duh izvorne Windhoek deklaracije o slobodnim, nezavisnim i pluralističkim medijima iz 1991. godine. Sadrži preporuke za rješavanje stalnih i novih izazova slobodi medija, kao što su teška ekonomska kriza koja ugrožava rad medija i sve veće širenje dezinformacija na internetu te govora mržnje.

Svjetski dan slobode medija proglasila je Opća skupština UN-a 1993. godine prema Preporuci usvojenoj na 26. zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a 1991. godine.

Izvor: UNESCO

About The Author