Obilježavanje 15. novembra – Međunarodnog dana pisaca u zatvoru

PEN centri širom svjeta izrazit će solidarnost s kolegama i pozivati odgovorne da zaustave progon pisaca i novinara

Obilježavanje 15. novembra – Međunarodnog dana pisaca u zatvoru
Foto: Mediji

PEN Centar u Bosni i Hercegovini obilježit će u petak, 15. novembra, Međunarodni dan pisaca u zatvoru, a tim povodom bit će upriličeno čitanje poezije u znak solidarnosti s piscima i novinarima koji se širom svijeta suočavaju s progonom zbog svoga rada i djelovanja.

U ovom događaju učestvovat će Asmir Kujović, Andrea Lešić, Hadžem Hajdarević, Enver Kazaz, Adisa Bašić, Senadin Musabegović, Bjanka Alajbegović, Goran Simić i Šejla Šehabović.

Povodom 15. novembra Međunarodni PEN Centar pozvao je na hitne međunarodne reakcije da bi se zaštitili pisci i novinari širom svijeta, koji su sve češće na meti vladinih i nevladinih aktera i to samo zbog svog rada i javnog angažmana.

Svake godine Međunarodni PEN Centar posebno izdvaja slučajeve pet progonjenih pisaca bilo da su u zatvoru, suočeni s progonom ili na neki drugi način ugroženi, a koji su indikativni za vrstu prijetnji i napada s kojima se suočavaju pisci i novinari širom svijeta.

PEN centri te njihovi članovi i pristalice širom svijeta stoga će 15. novembra izraziti solidarnost s kolegama i pozivati odgovorne da zaustave njihov progon.

Ove godine Međunarodni PEN upozorit će na slučaj proslavljene meksičke spisateljica, novinarke i aktivistkinje Lydije Cacho Ribeiro suočene sa stalnim maltretiranjem, prijetnjama smrću i napadima zbog istraživačkog novinarstva i aktivizma.

Ukazat će i na slučaj ugandske akademkinje, spisateljice i aktivistkinje dr. Stelle Nyanzi koja trenutno izdržava 18-mjesečnu kaznu zbog “cyber-maltretiranja”, zbog pjesme koju je napisala na Facebooku u septembru 2018. godine u kojoj kritizira predsjednika Ugande Yowerija Musevenija i njegovu majku. Dr. Nyanzi je odslužila gotovo 11 mjeseci kazne.

Također, među pet na koje ove godine upozorava PEN centar je nagrađivani pisac i pjesnik iz Šri Lanke Shakthika Sathkumara koji je suočen s pravnim postupkom zbog kojeg bi mogao biti osuđen na  kaznu do 10 godina zatvora.

Tu je i urednik vijesti, novinar i pjesnik iz Turske Nedim Türfent koji izdržava kaznu zatvora u trajanju od osam godina i devet mjeseci zbog podmuklih optužbi za terorizam nakon nepoštenog suđenja, tokom kojeg je 19 svjedoka izjavilo da su bili mučeni kad su svjedočili protiv njega.

Izdvojen je i egipatski pjesnik, tekstopisac i aktivista Galal El-Behairy koji trenutno služi trogodišnju kaznu zatvora zbog “vrijeđanja vojske” i “širenja lažnih vijesti“. Kaznu izdržava u zloglasnom zatvoru Tora u Kairu.

PEN centar BiH pozvao je sve zainteresirane da prisustvom u Multimedijalnom centru “Mak” u Sarajevu daju doprinos obilježavanju Međunarodnog dana pisaca u zatvoru i tako iskažu solidarnost sa autorima širom svijeta, koji se suočavaju s progonom.

Izvor: PEN centar BiH

About The Author